Ηράκλειο: 34oC

Επιδημία σαλμονέλας από μολυσμένα αυγά γνωστής αλυσίδας – Μαζική ανάκληση παρτίδων

03.09.2025, 15:57

Σαλμονέλα και αυγά: Τι να προσέξετε

Τα αυγά συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που συχνά συνδέονται με κρούσματα σαλμονέλας, μιας βακτηριακής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα

Συναγερμός σήμανε στην Σουηδία μετά την προειδοποίηση των υγειονομικών αρχών ότι μολυσμένα αυγά ευθύνονται για την επιδημία σαλμονέλας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Σύμφωνα με σχετικούς ελέγχους επτά άτομα από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της έχουν μολυνθεί με έναν τύπο σαλμονέλας Enteritidis που συνδέεται άμεσα με μολυσμένα αυγά.

Αντίστοιχη επιδημία σαλμονέλας καταγράφεται αυτό το διάστημα και στις ΗΠΑ με αιτία τα αυγά. Στην επιδημία των ΗΠΑ έχουν αρρωστήσει 95 άτομα. Τα αυγά στην επιδημία των ΗΠΑ και της Σουηδίας δεν προέρχονται από τον ίδιο προμηθευτή, αλλά αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση για τα προβλήματα που συνδέονται με τα αυγά και την έκθεση στη σαλμονέλα.

Αυτά είναι τα αυγά που ανακαλούνται στην Σουηδία

Στις 27 Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας (Livsmedelsverket) ανακοίνωσε προληπτικές ανακλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων αυγών λιανικής πώλησης μετά την ανίχνευση σαλμονέλας στο περιβάλλον του ορνιθώνα ενός παραγωγού.

Οι ανακλήσεις αφορούν τα προϊόντα της μάρκας Garant της Axfood, τις συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας της ICA και τα προϊόντα της Lidl Sweden.

Η Kronägg AB, η εταιρεία συσκευασίας που σχετίζεται με τις ανακληθείσες παρτίδες, ξεκίνησε ταυτόχρονα τη δική της ανάκληση πολλαπλών μεγεθών συσκευασιών που φέρουν την ίδια σφραγίδα αυγών και τον ίδιο κωδικό συσκευαστή. Σύμφωνα με την Kronägg, η σαλμονέλα εντοπίστηκε στο περιβάλλον του ορνιθώνα κατά τη διάρκεια της τακτικής παρακολούθησης. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας (Folkhälsomyndigheten) έχει επιβεβαιώσει επτά κρούσματα σαλμονέλας Enteritidis με έναρξη της νόσου μεταξύ 2 και 14 Αυγούστου.

Επιδημιολογικές συνεντεύξεις υποδηλώνουν ότι πολλά από αυτά τα κρούσματα ενδέχεται να συνδέονται με τα αυγά που ανακλήθηκαν στις 27 Αυγούστου, ενώ επιπλέον ύποπτα κρούσματα υποβάλλονται επί του παρόντος σε επιβεβαιωτική τυποποίηση.

Ορισμένες ανακληθείες συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, υπάρχουν περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα και ενδέχεται να έχουν καταναλώσει τα ανακληθέντα αυγά. Αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν να προστεθούν στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Σαλμονέλα και αυγά: Τι να προσέξετε

Ο τρόπος που αποθηκεύονται τα αυγά και χρησιμοποιούνται στο σπίτι επηρεάζει το θέμα της ασφάλειάς τους. Ίχνη σαλμονέλας μπορεί να βρεθούν στο κέλυφος των αυγών, άρα το πλύσιμο των χεριών προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση μικροοργανισμών στο μαγειρεμένο τρόφιμο.

Παρόλα αυτά, το κέλυφος των αυγών δεν θα πρέπει να πλένεται, καθώς είναι καλυμμένο με μια προστατευτική στοιβάδα, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να εισβάλουν στο εσωτερικό μέσω πόρων του κελύφους. Εάν τα αυγά είναι λερωμένα και χρειάζεται να πλυθούν, συστήνεται άμεση χρήση τους. Τα σπασμένα αυγά και τα κελύφη θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως και να μην παραμένουν στο ίδιο σκεύος με τα άθικτα αυγά.

Η διατήρηση των αυγών στο ψυγείο μειώνει την ανάπτυξη σαλμονέλας, αλλά κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο σαλμονέλωσης στον άνθρωπο πρέπει να αξιολογηθεί. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι επανειλημμένες αλλαγές στη θερμοκρασία αποθήκευσης, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε συμπύκνωση του νερού στο κέλυφος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προάγει τη βακτηριακή ανάπτυξη και την εισχώρηση μέσα στο αυγό.

Εφόσον η σαλμονέλα θανατώνεται από τη θερμότητα, το κατάλληλο μαγείρεμα, δηλ. σε ελάχιστη θερμοκρασία 70 βαθμοί Κελσίου για όλα τα μέρη του τροφίμου, προσφέρει ακόμα ένα σημείο για την ασφαλή κατανάλωση των αυγών. Για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες, τα αυγά και τα πιάτα με αυγά θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σχολαστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά, όπως η μαγιονέζα, η σάλτσα ολαντέζ, το παγωτό ή κάποια γλυκά, όπως η μους, εδικά εάν παρασκευάζονται σπίτι από μη παστεριωμένα αυγά.

Σύνοψη άρθρου

  • Συναγερμός σήμανε στη Σουηδία λόγω επιδημίας σαλμονέλας από μολυσμένα αυγά, με επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Ανακλήθηκαν συγκεκριμένες παρτίδες αυγών από γνωστές αλυσίδες στη Σουηδία, ενώ παρόμοια επιδημία καταγράφεται και στις ΗΠΑ.
  • Η σωστή αποθήκευση και μαγείρεμα των αυγών είναι κρίσιμα για την πρόληψη της σαλμονέλας, όπως η χρήση θερμοκρασιών άνω των 70 βαθμών Κελσίου.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποθαρρύνει την κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων αυγών, ειδικά από ευπαθείς ομάδες.
πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Επιδημία σαλμονέλας από μολυσμένα αυγά γνωστής αλυσίδας – Μαζική ανάκληση παρτίδων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Style

Σεπτέμβριος: Το ζώδιο που θα πάρει ένα πολύτιμο μάθημα ζωής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ταχυδρόμος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση σκύλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Αθλητικά

Λιόν: «Αστέρι» των Ακαδημιών της ομάδας κατηγορείται για φόνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Άγνωστοι «άνοιξαν πυρ» κατά λεωφορείου στο Κορωπί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Αγνοείται 50χρονος ψαροντουφεκάς στην Παλαιόχωρα – Σε εξέλιξη έρευνες του Λιμενικού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι ανάμεσα στους 200 «τζογαδόρους» που ελέγχονται για «ξέπλυμα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Αθλητικά

Ποινή φυλάκισης σε οπαδό της Εσπανιόλ για ρατσιστική επίθεση στον Ινιάκι Γουίλιαμς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Στη Βουλή δέκα παιδιά από την Παλαιστίνη μαζί με τις μητέρες τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Κόρινθος: Tι αναφέρει ο αδελφός του 22χρονου που τον βρήκε νεκρό μέσα σε μία λίμνη αίματος

Διαβάστε περισσότερα