Ηράκλειο: 34oC

Κέικ λεμονιού με σιρόπι

08.04.2024, 4:10

Ένα κλασσικό και απολαυστικό γλυκό

Το κέικ λεμονιού με σιρόπι αποτελεί ένα διαχρονικό γλυκό, που μαγεύει γευστικά μικρούς και μεγάλους. Η αφράτη υφή του, σε συνδυασμό με τη δροσερή γεύση λεμονιού και το γλυκό σιρόπι, το καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Είτε θέλετε να γλυκάνετε μια οικογενειακή συγκέντρωση, είτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε ένα επίσημο τραπέζι, το κέικ λεμονιού με σιρόπι αποτελεί μια εύστοχη και γευστική πρόταση.

Επιπλέον, η απλότητα της συνταγής του σας επιτρέπει να φτιάξετε άνετα δύο κέικ ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας διπλή απόλαυση!

Υλικά για το κέικ:

  • 225γρ. μαλακό βούτυρο αγελάδος
  • 225γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Υλικά για το σιρόπι λεμονιού:

  • Χυμός από 1 ½ λεμόνι
  • 85γρ. ζάχαρη άχνη

Οδηγίες για τη συνταγή:

  • Προθερμάνετε το φούρνο: Ανάψτε το φούρνο στους 180°C (στον αέρα) ή 160°C (με αντιστάσεις).
  • Κρέμα βούτυρο και ζάχαρη: Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα απαλό κρεμώδες μείγμα.
  • Προσθέστε τα αυγά: Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα, χτυπώντας απαλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Ενσωματώστε το αλεύρι και το λεμόνι: Κοσκινίστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  • Ψήστε τη λεμονόπιτα: Πάρτε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (περίπου 14 x 24 εκ.) και στρώστε την με λαδόκολλα. Ρίξτε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια με μια κουτάλα. Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια λεπτή λάμα όταν τη βάλετε στο κέντρο του κέικ.
  • Ετοιμάστε το σιρόπι λεμονιού: Ενώ κρυώνει το κέικ μέσα στη φόρμα, ανακατέψτε μαζί τον χυμό λεμονιού και την επιπλέον ζάχαρη άχνη για να φτιάξετε το σιρόπι.
  • Προσθέστε το σιρόπι στο κέικ: Όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, τρυπήστε το παντεσπάνι παντού με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, περιχύστε το σιρόπι λεμονιού πάνω από το κέικ. Ο χυμός θα απορροφηθεί και η ζάχαρη θα σχηματίσει μια υπέροχη, τραγανή επικάλυψη.
  • Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε: Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, ξεφορμάρετε και σερβίρετε το. Η λεμονόπιτα μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες ή να καταψυχθεί για έως και 1 μήνα.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για ζουμερό κέικ λεμόνι

Συνταγή: Νηστίσιμο κέικ με κακάο

Κέικ με μπισκότα και κακάο (βίντεο)