Ηράκλειο: 29oC

Μελέτη: Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

21.08.2024, 23:06

Tι έδειξε η ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια συμμετέχοντες

Η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 20 χώρες στο πλαίσιο του InterConnect, ενός προγράμματος για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Η εκτενής ανάλυσή τους έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, η ενεργειακή πρόσληψη και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – σχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος -που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα- συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο, αλλά όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις, η συσχέτιση αποδείχθηκε πιο αδύναμη. Αντίθετα, η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με το επεξεργασμένο ή μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, παρέμεινε ισχυρή.

«Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε η καθηγήτρια Νίτα Φορούχι από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι περισσότερες μελέτες για τη σύνδεση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει μελέτες και από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία.

Πηγή: Medicalxpress, ertnews

πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Λουτσέσκου: «Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, να έχουμε πνεύμα νικητή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Άλλαξε το ωράριο για τα ολοήμερα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικες αδερφές έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Πηγαδάκια

Περισσότερα τα μέλη ΔΕΠ από… τους πρωτοετείς φοιτητές!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Γονείς κατηγορούν το ChatGPT για την αυτοκτονία του 16χρονου γιου τους και μηνύουν την OpenAI

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η viral μαντινάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

9 στους 10 οδηγούς δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες του κλειδιού του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Ποια είναι η εμπειρία του ασθενή μετά από 18 μήνες με εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Λαχτάρα για οδηγό στη Μεσαρά – Ο πυροσβεστήρας… έσωσε το φορτηγάκι του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Νίκολιτς: «Δεν χάνεται όλη η σεζόν με έναν αποκλεισμό»

Διαβάστε περισσότερα