Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί
Δεν υπάρχει ίσως ρόφημα που να έχει μελετηθεί περισσότερο από τον καφέ, με τις περισσότερες έρευνες να συγκλίνουν στα οφέλη που προσφέρει η μέτρια κατανάλωσή του σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στα νεφρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, που αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην ομάδα που έπινε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. Ακόμα όμως και τα άτομα με συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο σακχαρώδης διαβήτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ.
«Ήδη γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ηπατικές νόσοι», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.
Ποια είναι όμως εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά; Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται «είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά».
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδο.
Πηγή: ygeiamou.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση του κινδύνου οξείας νεφρικής βλάβης.
- Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 15%.
- Τα άτομα με συννοσηρότητες βλέπουν επίσης μείωση κινδύνου κατά 11% με την κατανάλωση καφέ.
- Η καφεΐνη και οι βιολογικά ενεργές ενώσεις του καφέ βελτιώνουν την αιμάτωση των νεφρών.
Δημοφιλή
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για την Ροδάνθη που έφυγε πολύ νωρίς
Ψυχίατρος προς Αλέξη Καλοκαιρινό: «Ηράκλειο, η πόλη που μαραζώνει και αρνείται να θεραπευτεί»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος είναι ο 38χρονος αγρότης που συνελήφθη για παράνομες επιδοτήσεις
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 36χρονος από την Κρήτη ο «εγκέφαλος» της σπείρας με τις παράνομες επιδοτήσεις
Βαρύ πένθος και στη Βιάννο για τον πρόωρο χαμό του δικηγόρου Γιώργου Καραγιάννη
Ελπιδοφόρα στοιχεία από το εμβόλιο Covid-19: Μπορεί να ενισχύει τη μάχη κατά του καρκίνου!
Ηράκλειο: Θλίψη για τον χαμό του αγαπητού Κωνσταντίνου Παπαδάκη
Κρήτη: Κλείνει αύριο Πέμπτη 23/10 ο ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων
Ρέθυμνο: Φωτιά σε ξενοδοχείο - Συναγερμός για την Πυροσβεστική