Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ολοκληρώθηκε το 4o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

11.07.2024, 15:11

«Η Αστρονομία συνεχίζει να εμπνέει τους μαθητές και αποτελεί ιστορικά τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο να εισαγάγουμε τις έννοιες της Φυσικής»

Ολοκληρώθηκε και τυπικά με την επίσημη διαδικτυακή τελετή λήξης το Σάββατο 6 Μαΐου 2024, το 4ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης από το Μάρτιο έως το Μάιο 2024.

Στην τελετή λήξης ήταν παρών και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γεώργιος Κοσιώρης, ο οποίος χαιρέτισε τους μαθητές εκ μέρους του Πανεπιστημίου και τους έδωσε θερμά συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον τους να εξερευνήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους το αναπτυσσόμενο πεδίο της σύγχρονης Αστροφυσικής έχοντας ως ξεναγούς τους αξιόλογους επιστήμονες που στελεχώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το σχολείο έχουν παρακολουθήσει 527 επιλεγμένοι μαθητές και μαθήτριες της Α’ ή στη Β’ τάξης Λυκείου που επιθυμούσαν να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στην Αστροφυσική, εκπροσωπώντας όλα τα Λύκεια και από τους 4 νομούς της Κρήτης!

«Η Αστρονομία συνεχίζει να εμπνέει τους μαθητές και αποτελεί ιστορικά τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο να εισαγάγουμε τις έννοιες της Φυσικής» ανέφερε ο Θέμης Τριβυζαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, που με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ανέλαβαν να ενημερώσουν διδάσκοντες και μαθητές στα λύκεια της Κρήτης για την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρει το συγκεκριμένο σχολείο.

Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων, οι οποίες έγιναν διαδικτυακά ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές μαθητές από όλο το νησί, καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, κάλυψαν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης Αστροφυσικής, βασιζόμενοι σε γνώσεις Φυσικής λυκείου. Οι μαθητές που παρακολούθησαν όλες τις διαλέξεις έλαβαν και βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι μαθητές το επιθυμούσαν συμμετείχαν και σε διαδικτυακές εξετάσεις πάνω στην ύλη που παρουσιάστηκε στις διαλέξεις. Το έπαθλο για τους 5 πρώτους ήταν τρία βιβλία αστρονομίας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και συγκριμένα τα:

  • «Το Αμάρτημα της Εύας – Φυσική κάτω από τα άστρα και δημιουργική μάθηση», του Στέφανου Τραχανά
  • «Περί Αστέρων και Συμπάντων», του Βασίλη Ξανθόπουλου
  • «Αναζητώντας το Αόρατο Σύμπαν – Μαύρες Τρύπες, Σκοτεινή Ύλη, Σκοτεινή Ενέργεια», του Νταβίντ Ελμπάζ

Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι από αυτούς λαμβάνουν και ένα ιδιαίτερο βραβείο: τη δυνατότητα να συμμετάσχουν το φετινό καλοκαίρι σε 2 βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με το τηλεσκόπιο 1.3μ μαζί με τους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου Σκίνακα καθώς και φυσικά ένα παραδοσιακό γεύμα σε μία από τις υπέροχες ταβέρνες του Δήμου Ανωγείων!

Όπως μας ανέφερε η Βασιλική Παυλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των μαθητών τους Κρήτης σχολείο αστροφυσική, παρά τις σχολικές τους υποχρεώσεις τους. Η προσέγγιση μας στο αντικείμενο είναι να ανακαλύψουμε όλοι μαζί πώς λειτουργεί το Σύμπαν – δεν προσπαθούμε απλώς να απομνημονεύσουμε πληροφορίες.»

Οι πέντε πρώτοι μαθητές στις εξετάσεις του 3ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης ήταν οι:

1. Αββανίδη Μαρίνα, μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
2. Κουτσουράδης Θεοδόσιος, μαθητής της Β’ Λυκείου στο 1o ΓΕΛ Ρεθύμνου
3. Βουράκης Γιώργος, μαθητής της Β’ Λυκείου στο 4o ΓΕΛ Ηρακλείου
4. Προφητάκη Αθηνά, μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο 4o ΓΕΛ Χανίων και
5. Χατζέα Στυλιανή, μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Όλοι οι φορείς που υλοποίησαν το Σχολείο Αστροφυσικής ανανέωσαν το «αστρονομικό» τους ραντεβού με τους μαθητές του νησιού μας για το 2025!

Διαβάστε επίσης:

Μειώνονται οι χρήστες της πλατφόρμας Χ, σύμφωνα με έρευνα

Το νούμερο 1 πράγμα για να αυξήσεις τους followers σου στα social media

Διάστημα: Η στιγμή της εκτόξευσης του νέου πυραύλου «Ariane 6» -Δείτε βίντεο

Google: Αν δείτε αυτή την ένδειξη, αλλάξετε αμέσως τους κωδικούς σας!


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα