Ηράκλειο: 15oC

Πεπτικό: Το μυστικό συστατικό του καφέ για το καλό του εντέρου

02.10.2024, 5:05

Ποιο είναι αυτό το συστατικό;

Μια γερή και αντιοξειδωτική δόση ενέργειας, για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, αποζητούν όσοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μια γουλιά καφέ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδυάζουν με γάλα, για να αποφύγουν τη ζάχαρη και να απαλύνουν την πικρή γεύση. Είχατε σκεφτεί, όμως, να τον δοκιμάσετε με μερικές κουταλιές κακάο;

Ο καφές είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. «Οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα και περιορίζοντας τη δράση των βλαβερών βακτηρίων» σημειώνει ο δρ Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το κακάο, η αντιοξειδωτική δράση πολλαπλασιάζεται, καθώς και το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Το οξειδωτικό στρες και οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται βασικοί παράγοντες σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί συμπτώματα, όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants‌, οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του καφέ με κακάο που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του στόχου των 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρωινό φλιτζάνι καφέ.

Άλλωστε, ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται φυτικές ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.

«Τα ωφέλιμα βακτήρια ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο» συμπληρώνει η γαστρεντερολόγος δρ Sarah Robbins.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Λασίθι: Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στη Μαγνησία: Αγνοείται εδώ και 40 ημέρες 72χρονος τουρίστας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Πεντέλη: Σφοδρές αντιδράσεις για τη μαζική θανάτωση αγριογούρουνων από δασαρχείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Ανατροπή λεωφορείου: Πώς έγινε το ατύχημα – Συγκλονίζει η μαρτυρία επιβάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Επίσκεψη Ζελένσκι: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα αύριο Κυριακή 16/11

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Αναβαθμίζεται η Μαρίνα Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Aίθριος με συννεφιά αύριο Κυριακή 16/11 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαριστική καταγγελία για κακοποίηση 89χρονης σε γηροκομείο: «Είχε μελανιασμένα πόδια και σπασμένα πλευρά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Σητεία: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης της 55χρονης τουρίστριας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στα Χανιά: Μηχανή έπεσε σε λακούβα λόγω… έργων (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →