Ηράκλειο: 28oC

Ποιες τροφές προκαλούν άνοια

10.06.2024, 0:59

Νέα μελέτη 

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

πηγή:ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 1 λεπτό
Style

Εύκολη συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Κίνα: Δοκίμασαν τις αντοχές της υψηλότερης γέφυρας του πλανήτη βάζοντας επάνω της 96 φορτηγά (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο αύριο (28/8) το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο Crown Iris – «Αστακός» το λιμάνι υπό τον φόβο επεισοδίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

Σοκ για την Κατερίνα Καραβάτου: «Πήραν το κεφάλι μου και το έβαλαν σε γυμνά σώματα γυναικών» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

Νομική διαμάχη Τσέλσι και Λίβερπουλ για τον Νγκουμόα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Viral

Εθνική Μπάσκετ: Τα παρασκήνια της επίσημης φωτογράφισής της (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Τεχνολογία

Οι κρυφές λειτουργίες που κρύβει το κλειδί του αυτοκινήτου σου – Οι περισσότεροι τις αγνοούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Μάικλ Κορς: Οι διακοπές του διάσημου σχεδιαστή μόδας στην «αγαπημένη» του Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα