Ηράκλειο: 25oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ποιος επιβάλει «σιωπητήριο» στους αγρότες της Κρήτης;

02.02.2024, 11:00

Την ώρα που στην Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεσηκώνονται

Πέτρες, φωτιές, αυγά και συνθήματα από εξαγριωμένους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής (το cretaone.gr σας μετέφερε το κλίμα από εκεί με αναλυτικό ρεπορτάζ), αναγκάζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες να… ψελλίσουν μέτρα για την στήριξη των παραγωγών. Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία, αναβρασμός στον ευρωπαϊκό νότο… Ξεσηκωμός, μπλόκα και τρακτέρ να… μαρσάρουν έξω από την 30η Agrotica στη Θεσσαλονίκη…

Ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος στην Ευρώπη και στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται σε αναβρασμό, εκτός από την Κρήτη που θυμίζει… Γαλατικό χωριό.

Άκρα του… τάφου σιωπή στα κρητικά χωράφια βασιλεύει! Με εξαίρεση τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (ΚΚΕ) και οι οποίοι βρέχει – λιάσει (πολιτικά) διαμαρτύρονται, στήνουν μπλόκα, διεκδικούν και αντιδρούν, με μια σταθερή διαχρονική συνέπεια η οποία πρέπει να τους αναγνωρίζεται. Ή οι μελισσοκόμοι που και αυτοί βρήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Διαβάστε επίσης: Από αγρότης στο Αγρίνιο μετανάστης στη Γερμανία – Καλύτερος μισθός και πληρωμένο ενοίκιο

Που είναι το «ρωμαλέο» αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα που άλλες χρονιές (τέτοιες εποχές) και με λιγότερα προβλήματα έκανε αποβάσεις αλά… Νορμανδία στον Πειραιά; Που είναι οι μπροστάρηδες των αγροτικών κινητοποιήσεων να οργανώσουν τον κόσμο; Το επιχείρημα που ακούγεται περί «έλλειψης Ομοσπονδίας για να οργανώσει τα πράγματα», είναι επιεικώς – ας με συγχωρέσουν οι συνδικαλιστές – αστείο, όταν η ΟΑΣΝΗ για παράδειγμα έχει διαλυθεί εδώ και χρόνια, όμως κινητοποιήσεις γίνονταν μέχρι προχθές.

Επειδή τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις Ενώσεις, στους Συλλόγους και στις Ομάδες είναι τα ίδια (μέχρι να γίνει πράξη το «οι νέοι να βγουν μπροστά» θέλει ακόμα δρόμο) τι έχει αλλάξει και δεν υπάρχει η ίδια αγωνιστικότητα, η ίδια βούληση για δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων των αγροτών;

Υπάρχει κάποιος, κάποιοι ή κάτι που επιβάλλει αυτό το περίεργο «σιωπητήριο» στους τοπικούς αγροτοσυνδικαλιστές;