Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Από τα 17 ευρώ στα 40 η μηνιαία κάρτα μεταφοράς φοιτητών

21.10.2023, 11:48

Έντονες αντιδράσεις φοιτητών και κινητοποίηση προς υπεράσπιση των αιτημάτων τους

Έξω από τα γραφεία του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων θα στηθούν την Δευτέρα 23/10 και ώρα 11:00 οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αγανάκτηση τους.

Ο Σύλλογός Oικότροφων Πολυτεχνείου Κρήτης σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει τα εξής:

Mε το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, βιώνουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Φέτος, με την ακρίβεια να γιγαντώνεται, συναντάμε ένα Πολυτεχνείο στο οποίο οι εργολαβίες και οι συμβάσεις με ιδιώτες πλέον κάνουν κυριολεκτικά «πάρτι» ενώ τελικά αυτός που πληρώνει «την νύφη» καταλήγουμε να είμαστε εμείς!

Από την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα ιδρύματα, καταλαβαίνουμε τι θα πεί μεταφορά φοιτητών στα Χανιά… Με την κατάργηση φέτος της φοιτητικής κάρτας μεταφορών, στην ουσία ένας φοιτητής που ανεβαίνει καθημερινά στην σχολή χρειάζεται 48 ευρώ το μήνα(!), ενώ αν για τον οποιοδήποτε λόγο (για να φάει βραδινό στην λέσχη, επειδή έχει μάθημα πρωί και απόγευμα κλπ) ανέβει δύο φορές και χρησιμοποιεί 4 εισιτήρια χρειάζεται 96 ευρώ(!). Το κόστος των μεταφορών εκτινάσσεται καθώς η μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών είναι πλέον στα 40 ευρώ. Επιπρόσθετα, επικρατεί ο πλήρης συνωστισμός ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειαστεί να περιμένουμε 3 διαφορετικά λεωφορεία για να χωρέσουμε, αφού τα δρομολόγια είναι περιορισμένα!

Αν συνυπολογίσουμε το ότι με μονομερή απόφαση του ιδιώτη που διαχείριζεται την λέσχη πλέον οι σακούλες είναι επί πληρωμή για όλους τους φοιτητές, έχουμε άλλα 6€ τον μήνα! Αυτά συνάδερφοι είναι τα κόστη της «δωρεάν» σίτισης, του «δημόσιου και δωρεάν» πανεπιστημίου! Σύνολο 102€ τον μήνα για να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας και να φάμε όπως λένε «δωρεάν»! Και επειδή κάθε φορά που διεκδικούμε για την φοιτητική μέριμνα, η πρυτανεία μας βγάζει και τρελούς ότι «όλα πάνε καλά», για τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχουμε και λέμε:

· Ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας περίπου 350-500€

· Ρεύμα περίπου 50€, νερό περίπου 10-20€ και κοινόχρηστα περίπου 10€

· Σουπερμάρκετ 100€

· Μεταφορές 96€

Το κόστος βασικών αναγκών για ένα φοιτητή που νοικιάζει ανέρχεται στα 750 με 800€ όσο είναι δηλαδή και ο βασικός μισθός. Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη κατάσταση που σήμερα οδηγεί το 47% των φοιτητών να δουλεύει ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με το κόστος σπουδών!

Το πρόβλημα στις μεταφορές είναι ένα ακόμα παράδειγμα του τι σημαίνουν οι περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό και η λειτουργία των πανεπιστημίων με δικούς τους πόρους, με ιδιωτικά κριτήρια και με εργολαβίες. Το πολυτεχνείο συνάπτει συμβάσεις με το ΚΤΕΛ Χανίων, το οποίο είναι ιδιωτική εταιρία και το οποίο παρέχει υπηρεσίες καθαρά με βάση το κέρδος του και όχι με βάση τις ανάγκες μας. Η σύμβαση αυτή φέτος έληξε, με αποτέλεσμα το ΚΤΕΛ να εκτοξεύσει τις τιμές και η Πρυτανεία να «νίπτει τας χείρας της» για το θέμα και να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο κεντρικό κράτος. Και μάλιστα, υπό την δικαιολογία ότι «η Σύγκλητος δεν είναι πολιτικό όργανο», αρνείται να ασκήσει την οποιαδήποτε πίεση προς το υπουργείο για να βρεθεί λύση!!!!

Διεκδικούμε-Απαιτούμε:

  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια τις πρωινές ώρες προς το πανεπιστήμιο ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ιδιαίτερα τις ώρες 8:30-15:00.
  • Ως άμεσο μέτρο, επαναφορά της φοιτητικής κάρτα μεταφοράς στα 17 ευρώ για όλους τους φοιτητές / δωρεάν η κάρτα για όλους τους εστιακούς φοιτητές. Μείωση του εισιτηρίου ανεξαρτήτως ζώνης μεταφοράς. Στόχος των διεκδικήσεων μας να είναι τελικά δωρεάν οι μετακινήσεις όλων των φοιτητών στα πλαίσια της φοιτητικής μέριμνας!

Οργανώνουμε:

Κινητοποίηση στα γραφεία του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων την Δευτέρα 23/10, στις 11.00.»