Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο… σοκολάτα

02.12.2024, 12:29

Αναλυτικά η διαδικασία για να το φτιάξετε

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.

0′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά
Κομμάτια: 8
5 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
2 αυγά
800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο

Διαδικασία

Σιρόπι
Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.

Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 20 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Αντίποινα της Ρωσίας μετά το ουκρανικό πλήγμα στο τάνκερ νότια της Κρήτης – 7 νεκροί στην Οδησσό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Που θα κοπεί το ρεύμα σήμερα Σάββατο (20/12) στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Βροχερό Σαββατοκύριακο στην Κρήτη – Που θα σημειωθούν καταιγίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Δέκα «μυστικά» για τα πρώτα Χριστούγεννα με μωρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις – Δείτε τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →