Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο
Εμπνευσμένα από τα υλικά και τα αρώματα της Ιταλικής κουζίνας, τα κεφτεδάκια αυτά θα γίνουν τα αγαπημένα σας. Σερβίρονται με ριγκατόνι και μοτσαρέλα. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Υλικά
500 γρ. ριγκατόνι βρασμένα
2 μπάλες μοτσαρέλας, σε κομμάτια
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρέ
3 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
2 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό, στυμμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας αλεύρι, για το πασπάλισμα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρέ
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. ντομάτες φρέσκες ή κονσέρβα, ψιλοκομμένες
2-3 κόκκους μπαχάρι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
2-3 κουτ. σούπας άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το πέστο βασιλικού
1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 γεμάτη κουτ. γλύκου πάστα σκόρδου ή 1 σκελίδα σκόρδο ψημένο
¾ φλιτζ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το πέστο βασιλικού: Πλένουμε και στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά τα φύλλα βασιλικού με στραγγιστήρι σαλάτας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το κουκουνάρι. Βάζουμε τον βασιλικό, το σκόρδο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και λίγο αλατοπίπερο στον κάδο του ραβδομπλέντερ και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε 3 δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το πέστο να πάρει κρεμώδη υφή. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια εκτός από το ελαιόλαδο και το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Κατόπιν πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο ζεστό νερό. Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα κεφτεδάκια, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα και να εξατμιστούν τα υγρά.
Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε τα ριγκατόνι ζεστά μαζί με τα κεφτεδάκια, μια κουταλιά πέστο και κομμάτια μοτσαρέλας.
cantina.protothema.gr
Δημοφιλή
Μαρία Αντωνά: «Είχαν τοποθετήσει στο σπίτι μου ένα πολύπριζο και χωρίς να το ξέρω, είχε μικρόφωνο και με άκουγαν»
Βαρύ πένθος για 35χρονη γυναίκα: Την ημέρα του γάμου της πέθανε ο αρραβωνιαστικός της
Χανιά: Έπεσαν στον γκρεμό και άφησαν τον κολλητό τους να πεθάνει αβοήθητος - Ένοχος 27χρονος για το τροχαίο στο Μπαμπιόλο
Σοκάρει η Μαρίνα Καλογήρου - «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από τα 4 έως τα 14 από δυο φίλους και δυο συγγενείς»
Λάκης Λαζόπουλος: Πάντρεψε την κόρη του χωρίς να το μάθει κανείς
Νέες εξελίξεις «βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η «λυπητερή»
Νεκρή ανασύρθηκε γυναίκα γιατρός απο θάλασσα της Λαμίας
Δημοσκόπηση Real Polls: Υποχωρούν τα ποσοστά της ΝΔ – Ποια κόμματα είναι στην πρώτη τριάδα
Ακυρώθηκε συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου λόγω ατυχήματος!