Ηράκλειο: 25oC

Τα 3 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε παγωτό

06.07.2025, 20:21

Τα οφέλη και οι παγίδες

Το παγωτό είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αγαπημένο και δροσιστικό επιδόρπιο των καλοκαιρινών μηνών είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες.

Ωστόσο, κάτω από ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης ή κατανάλωσης, αυτό το γλυκό… του καλοκαιριού μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Παγωτό πεπόνι με μέλι και γιαούρτι Φωτο: argiro.gr

Τα οφέλη και οι παγίδες

Το παγωτό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνες, είναι θρεπτικό όταν καταναλώνεται με μέτρο. Όμως, η αλόγιστη ή απρόσεκτη κατανάλωση, ειδικά σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται, κυρίως στο σερβίρισμα, είναι η συνεχής χρήση του ίδιου κουταλιού σε κοινόχρηστο νερό. Το νερό αυτό, ειδικά σε ζεστό καιρό, μετατρέπεται σε «φυτώριο» μικροβίων, τα οποία μεταφέρονται εύκολα στο παγωτό και από εκεί στον οργανισμό μας. Η σύσταση των ειδικών είναι σαφής: αλλάζετε τακτικά το νερό ή χρησιμοποιείτε ξεχωριστά κουτάλια σε κάθε σερβίρισμα.

Ένα ακόμη σημάδι κινδύνου είναι οι παγοκρύσταλλοι στην επιφάνεια του παγωτού. Αυτοί υποδηλώνουν ότι το προϊόν έχει αποψυχθεί και ξανακαταψυχθεί – κάτι που όχι μόνο αλλοιώνει τη γεύση, αλλά ενισχύει τον πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα ή το e.coli. Τέτοιο παγωτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνεται.

Η αγορά παγωτού από καντίνες ή υπαίθρια σημεία πώλησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεται μόνο παγωτό που έχει παρασκευαστεί με παστεριωμένο γάλα και τηρείται σταθερά σε σωστές συνθήκες ψύξης. Οι διακοπές στην ψύξη ή η έκθεση σε θερμό περιβάλλον αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Πριν αγοράσετε ανοιχτό παγωτό, παρατηρήστε τον χώρο: Είναι καθαρός; Υπάρχουν ψυγεία; Διατηρούνται τα προϊόντα στη σωστή θερμοκρασία; Αν όχι, καλύτερα να το αποφύγετε.

Ένα άλλο, συχνά παραμελημένο ζήτημα είναι αν πρέπει να πίνουμε νερό μετά την κατανάλωση παγωτού. Αν και πολλοί θεωρούν πως αυτό δεν είναι απαραίτητο, οι γιατροί τονίζουν ότι το νερό βοηθά στην προστασία του λαιμού. Η ξαφνική ψύχρα στο στόμα και τον φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, όπως φαρυγγίτιδα, ειδικά σε ευαίσθητους οργανισμούς. Ένα ποτήρι χλιαρό νερό μετά το παγωτό μπορεί να αποτρέψει τέτοιες ενοχλήσεις.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα