Όπως στο μηλόξυδο, στο θαλασσινό αλάτι έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες υπέρ του δέρματος, με το Εθνικό Ίδρυμα Εκζέματος των ΗΠΑ να συστήνει προσθήκη μιας κούπας αλατιού στην μπανιέρα για ανακούφιση από τα συμπτώματα της ατοπικής νόσου. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι συγκεκριμένα αλατόλουτρα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, αν δηλαδή ωφελεί το λουτρό σε θαλασσινό νερό ή σε νερό της βρύσης με προσθήκη αλατιού.
3. Καφές
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3 και αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τη φλεγμονή. Σύμφωνα με μελέτες, η συχνή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νόσος Πάρκινσον και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Ωστόσο, το κατακάθι του καφέ μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας ομορφιάς και να αναμειχθεί με ελαιόλαδο προς παρασκευή καταπραϋντικής μάσκας προσώπου ή scrub.
4. Αγγούρι
Όλοι και όλες θυμούνται τις φλούδες αγγουριού στην πλάτη για να «τραβήξει τη ζέστη» του εγκαύματος, ή τις απλωμένες ροδέλες στο πρόσωπο για την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Πράγματι, το αγγούρι είναι πολύτιμο θησαυρός για το δέρμα, συμβάλλοντας επιπλέον στον έλεγχο του οιδήματος, στη μείωση των ρυτίδων στα μάτια και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο The Journal of Aging Research & Lifestyle, το αγγούρι χάρη στα φυτοχημικά του μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων και να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκτός από τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και τα πεπτικά του οφέλη, το αγγούρι θωρακίζει τα κύτταρα ώστε να διατηρούν την ενυδάτωσή τους και να λειτουργούν καλύτερα, επιβραδύνοντας επιπρόσθετα τις σχετιζόμενες με την ηλικία τις κυτταρικές αλλοιώσεις.
5. Μέλι
Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, καταπραΰνει τους βλεννογόνους και ανακουφίζει από τις διαταραχές του πεπτικού. Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και, συνδυαστικά με λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα, σχηματίζει ένα απαλό απολεπιστικό. Κάποια ακόμα μικροθρεπτικά του που το αναγάγουν σε χρυσό για την υγεία, είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Επιπλέον, είναι είναι πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο). Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ άλλων το μέλι έχει και αντιβηχικές ιδιότητες.