Ηράκλειο: 29oC

Έρευνα: Τι κινδύνους κρύβει το γάλα στον καφέ;

18.01.2025, 13:59

Τι λένε οι ειδικοί

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, υποστηρίζουν ότι τα σάκχαρα από το γάλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου, ασκώντας επιπλέον πίεση στην καρδιά. Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει μόνο τις γυναίκες επειδή είναι γνωστό ότι αφομοιώνουν τη λακτόζη πιο αποτελεσματικά από τους άνδρες.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό BMC Medicine, εξέτασε δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 101.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 60.000 γυναικών και περίπου 40.000 ανδρών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους και παρακολουθήθηκαν 33 χρόνια αργότερα.

Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού. Όσο περισσότερο γάλα έπιναν οι γυναίκες, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο καρδιακός τους κίνδυνος. Πιο συγκεκριμένα, για όσες κατανάλωναν 600 ml την ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12% και κατά 21% όταν κατανάλωναν 800 ml. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν παρόμοια τόσο για το πλήρες όσο και για το γάλα χαμηλών λιπαρών.

Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση μέρους του γάλακτος στη διατροφή μας με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα επειδή η διαδικασία ζύμωσης διασπά ένα μέρος της.

Μιλώντας στο περιοδικό BMC Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Καρλ Μάικλσον, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ανάλυσή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος, μεγαλύτερης ποσότητας από 300 ml την ημέρα και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου [καρδιακή προσβολή] ειδικά, στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά. Η αντικατάσταση του γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση με μέτρια πρόσληψη γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο πως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου φωσφόρου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία στη διατροφή μας είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Για να είστε βέβαιοι πως η ισορροπία επιτυγχάνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διατροφολόγο σας. Εκείνοι γνωρίζουν τις ατομικές σας ανάγκες και είναι σε θέση να σας κατευθύνουν κατάλληλα.

Πηγή: Vita

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Μαφία της Κρήτης: Ο τζίρος των 3 εκατ. ευρώ, o ρόλος των δύο αστυνομικών και τα κατασχεμένα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Στα δικαστήρια η οικογένεια του μηχανοδηγού μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

«Μελετώντας» τον Ηλία Μελέτη στο Podcast ONE!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στον εισαγγελέα oδηγούνται οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Κληρονόμησε χρέη – βρήκε δικαιοσύνη: Απόφαση-σταθμός στην Ξάνθη διέγραψε 1 εκατ. ευρώ οφειλές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Style

Σεπτέμβριος: Τι επιφυλάσσει ο μήνας για το κάθε ζώδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Υγεία

Τα κιλά δεν λένε όλη την αλήθεια για την υγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης: Με το προηγούμενο καθεστώς η εξέταση εκκρεμών αιτήσεων για άδεια παραμονής για «εξαιρετικούς λόγους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Style

Βούλα Πατουλίδου για τον σύζυγο της: «Έφυγε στην αγκαλιά μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Aυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα