Ηράκλειο: 15oC

Έρευνα: Τι κινδύνους κρύβει το γάλα στον καφέ;

18.01.2025, 13:59

Τι λένε οι ειδικοί

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, υποστηρίζουν ότι τα σάκχαρα από το γάλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου, ασκώντας επιπλέον πίεση στην καρδιά. Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει μόνο τις γυναίκες επειδή είναι γνωστό ότι αφομοιώνουν τη λακτόζη πιο αποτελεσματικά από τους άνδρες.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό BMC Medicine, εξέτασε δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 101.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 60.000 γυναικών και περίπου 40.000 ανδρών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους και παρακολουθήθηκαν 33 χρόνια αργότερα.

Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού. Όσο περισσότερο γάλα έπιναν οι γυναίκες, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο καρδιακός τους κίνδυνος. Πιο συγκεκριμένα, για όσες κατανάλωναν 600 ml την ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12% και κατά 21% όταν κατανάλωναν 800 ml. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν παρόμοια τόσο για το πλήρες όσο και για το γάλα χαμηλών λιπαρών.

Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση μέρους του γάλακτος στη διατροφή μας με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα επειδή η διαδικασία ζύμωσης διασπά ένα μέρος της.

Μιλώντας στο περιοδικό BMC Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Καρλ Μάικλσον, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ανάλυσή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος, μεγαλύτερης ποσότητας από 300 ml την ημέρα και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου [καρδιακή προσβολή] ειδικά, στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά. Η αντικατάσταση του γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση με μέτρια πρόσληψη γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο πως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου φωσφόρου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία στη διατροφή μας είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Για να είστε βέβαιοι πως η ισορροπία επιτυγχάνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διατροφολόγο σας. Εκείνοι γνωρίζουν τις ατομικές σας ανάγκες και είναι σε θέση να σας κατευθύνουν κατάλληλα.

Πηγή: Vita

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στη Μαγνησία: Αγνοείται εδώ και 40 ημέρες 72χρονος τουρίστας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Πεντέλη: Σφοδρές αντιδράσεις για τη μαζική θανάτωση αγριογούρουνων από δασαρχείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Ανατροπή λεωφορείου: Πώς έγινε το ατύχημα – Συγκλονίζει η μαρτυρία επιβάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Επίσκεψη Ζελένσκι: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα αύριο Κυριακή 16/11

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Αναβαθμίζεται η Μαρίνα Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Aίθριος με συννεφιά αύριο Κυριακή 16/11 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαριστική καταγγελία για κακοποίηση 89χρονης σε γηροκομείο: «Είχε μελανιασμένα πόδια και σπασμένα πλευρά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Σητεία: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης της 55χρονης τουρίστριας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στα Χανιά: Μηχανή έπεσε σε λακούβα λόγω… έργων (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αύριο Κυριακή 16/11 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →