Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων ζωντανά τώρα
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Το Κίεβο αναστέλλει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω παρουσίας ρωσικών μαχητικών

27.10.2023, 0:28

Η τρέχουσα απαγόρευση ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου

Η Ουκρανία ανέστειλε τη χρήση του νέου διαδρόμου της στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά σιτηρών λόγω αυτού που εκλαμβάνει ως απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε σήμερα η εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Barva Invest με έδρα το Κίεβο.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας πλοίων προς και από (τα λιμάνια). Η τρέχουσα απαγόρευση ισχύει στις 26 Οκτωβρίου αλλά είναι πιθανό να παραταθεί», ανέφερε η εταιρία στην εφαρμογή Telegram.

Η εταιρία ανέφερε πως μια αναστολή ντε φάκτο ίσχυε ήδη για δύο ημέρες με διαταγή του στρατού που επικαλέστηκε απειλή από την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως διέταξε ρωσικά μαχητικά που φέρουν πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον Αύγουστο έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για πλοία που μεταφέρουν φορτία με προορισμό αφρικανικές και ασιατικές αγορές στην προσπάθεια να παρακάμψει έναν ντε φάκτο αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία που διασφάλιζε τις μεταφορές σιτηρών του Κιέβου διά θαλάσσης κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αργότερα υψηλόβαθμος αγροτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η διαδρομή επρόκειτο επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές σιτηρών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ναυτιλιακές πηγές λένε πως περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία εισήλθαν στον διάδρομο μέχρι τώρα και 1,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φορτίου έχουν φύγει από ουκρανικά λιμάνια μέσω του διαδρόμου.

Σιτηρά, ελαιόσπορος, φυτικά έλαια, άλευρα αποτελούν κυρίως τα φορτία.

Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως η νέα διαδρομή θα επιτρέψει τις εξαγωγές έως 2,5 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων τον μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν τον αντίκτυπο της απόφασης της Ρωσίας να αποχωρήσει από την προηγούμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκιι δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως τα φορτία σιτηρών που μεταφέρονται μέσω του διαδρόμου μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τόνους τον Οκτώβριο.

Η Σλοβακία σταματά την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε την διακοπή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περιορίζοντας την βοήθεια της Μπρατισλάβας προς το Κίεβο σε «ανθρωπιστική και μη στρατιωτική βοήθεια».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι δικός μας, δεν έχουμε καμία σχέση με τον πόλεμο αυτόν», είπε ο Φίτσο, κατά την γνώμη του οποίου, «ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η καλύτερη λύση για την Ουκρανία». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετατραπεί από προμηθευτή όπλων σε αρχιτέκτονα της ειρήνης», είπε.

«Θεωρούμε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική και μη στρατιωτική βοήθεια, δεν θα εφοδιάζουμε πλέον με όπλα την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίτσο την επομένη του διορισμού του στην πρωθυπουργία.

Ο Φίτσο ανακοίνωσε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Αν οι κυρώσεις μας βλάπτουν, όπως ισχύει με τις περισσότερες κυρώσεις, δεν βλέπω λόγο να τις υποστηρίζουμε», είπε.

Το αριστερό, λαϊκίστικό κόμμα Smer του Ρόμπερτ Φίτσο νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την υπόσχεση ότι θα τερματισθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, θα αντιμετωπισθεί η μετανάστευση και η Σλοβακία θα εφαρμόσει «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ηγείται τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στο οποίο συμμετέχουν ακόμη το κόμμα HLAS (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) και το ακροδεξιό φιλορωσικό SNS (Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας).

Το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι οι σλοβακικές αποστολές όπλων δεν ήταν και τόσο σημαντικές για να επηρεάσουν τις εξελίξεις.