“Κρητικό” φρούτο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και βοηθά για να έχουμε καλύτερο ύπνο.
Το δέντρο που καρποφορεί το συγκεκριμένο φρούτο ευδοκιμεί στη χώρα μας, κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην Wikipedia, οι πρώτοι σπόροι ήρθαν από τις ΗΠΑ το 1910 και οι προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησαν από το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί με εγκατάσταση πειραματικού οπωρώνα 14 στρεμμάτων το 1966.
Η αβοκαντιά λοιπόν -αλλιώς βουτυρόδεντρο-, ο καρπός της οποίας είναι το αβοκάντο, είναι ένα από το πιο πολύτιμα δέντρα λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του φρούτου για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το αβοκάντο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φρούτα -στο μυαλό των περισσότερων είναι καταγεγραμμένο λανθασμένα ως λαχανικό-, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά αντί για υδατάνθρακες. Περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια, 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Συγκεκριμένα περιέχει μία ποικιλία λιπαρών
Το 75% περίπου της ενέργειας του αβοκάντο προέρχεται από λίπη, τα περισσότερα από τα οποία (67% των συνολικών λιπών) είναι μονοακόρεστα λίπη με τη μορφή ελαϊκού οξέος.
Άλλα κυρίαρχα λίπη είναι το παλμιτικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ.
Η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Β και Κ, ενώ υστερεί σε βιταμίνη C.
Ένα ακόμα πολύτιμο συστατικό του είναι το μαγνήσιο. Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει 58 mg μαγνησίου, το οποίο αποτελεί το 15% της ημερήσιας δόσης.
Δεδομένου ότι το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο –το δεύτερο μετά το ασβέστιο με την υψηλότερη περιεκτικότητα στο σώμα και απαραίτητο σε πάνω από 300 μεταβολικές και βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού-, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και στους ιστούς των διαφόρων οργάνων και μειώνει την κόπωση, συμβάλλει στην ξεκούραση, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και στη βελτίωση του ύπνου, αντιλαμβάνεσαι ότι το αβοκάντο είναι το καλύτερο φρούτο που μπορείς να καταναλώνεις το βράδυ.
«Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, το αβοκάντο βοηθά στη χαλάρωση των μυών, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της βαθύτερης ξεκούρασης πριν από τον ύπνο», αναφέρει σχετικά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Laura Jorge.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο το εξής: ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στο αβοκάντο, Η πρώτη μορφή αλλεργίας αναπτύσσεται στα άτομα με αλλεργία στη γύρη των δέντρων τα οποία αναπτύσσουν τοπικά συμπτώματα στο στόμα και το λαιμό αμέσως μετά την κατανάλωση αβοκάντο. Η δεύτερη, γνωστή ως σύνδρομο φρούτων λατέξ, συνδέεται με την αλλεργία στο λατέξ και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενικευμένη κνίδωση, κοιλιακό πόνο και εμετό.
Πηγή: oneman.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης