Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Η ταινία του Ντάνι Ντεβίτο «Ματίλντα» που κυκλοφόρησε το 1996 είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αγαπημένες των μικρών και μεγάλων σινεφίλ. Και φυσικά η σκηνή με το σοκολατένιο κέικ είναι μια από τις αγαπημένες μας. Με έμπνευση από την ταινία «Ματίλντα» ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή για σοκολατένιο κέικ.
Υλικά
Για το frosting
400 γρ. κουβερτούρα 65%
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. άχνη ζάχαρη
20 γρ. κακάο
Για το παντεσπάνι
3 αυγά, μεσαία
150 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. ξινόγαλο
200 γρ. καφέ, σε ρόφημα (εσπρέσο ή στιγμιαίο)
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ. κακάο, + έξτρα για τις φόρμες
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο, για τις φόρμες
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την κουβερτούρα, την άχνη ζάχαρη και το κακάο.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε μια σίτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα από το τηγάνι μέσα στη σίτα.
- Αφαιρούμε τη σίτα και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του frosting.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει.
- Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να μαλακώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το ηλιέλαιο, το ξινόγαλο, τον καφέ, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Τοποθετούμε μια σίτα πάνω στο μπολ, ρίχνουμε μέσα στη σίτα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πέσουν στο μπολ.
- Αφαιρούμε τη σίτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο 2 στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
- Μεταφέρουμε τις φόρμες στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος το πρώτο παντεσπάνι με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
- Απλώνουμε με ένα κουτάλι το ⅓ από το frosting στην επιφάνεια.
- Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και το πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας να κολλήσει.
- Απλώνουμε το υπόλοιπο frosting στην επιφάνεια και περιμετρικά σε όλο το κέικ με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα παντεσπάνια.
- Προαιρετικά, μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Γρήγορη συνταγή: Brownies με καραμέλα
Εύκολο ψωμί ντομάτας με μυρωδικά
Συνταγή για ζουμερό κέικ λεμόνι
Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό