Ηράκλειο: 24oC

To θαυματουργό έλαιο που ρίχνει τη χοληστερόλη

19.01.2025, 0:16

 Ρυθμίζει και το σάκχαρο

Το «χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο, το ελαιόλαδο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μέρος της διατροφής, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης το περιγράφει ως το τέλειο θεραπευτικό.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου έχουν αποδειχθεί με πλήθος μελετών και συνεχίζουν να αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Ρυθμίζει τις τιμές της χοληστερόλης

Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκεντρώσεων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (4 κουταλιές της σούπας) και περίπου 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών ημερησίως, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 30% σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Η έρευνα έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τις στατίνες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης.

Ιδανικό για άτομα με διαβήτη

Έχει φανεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη, μέτρια σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά είναι από τις αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις για τους διαβητικούς. Αυτό βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση ελαιόλαδου από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη στα άτομα που έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλα άτομα που προτιμούν διαφορετικά λιπαρά.

Είναι ασφαλές να τηγανίσουμε με ελαιόλαδο;

Με βάση μελέτες το ελαιόλαδο είναι το ιδανικότερο διατροφικό λίπος, ανθεκτικό σε όλα τα είδη μαγειρέματος, καθώς εμφανίζει αυξημένη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες (170 C). Αυτό μεταφράζεται στο ότι, σε σχέση με τα άλλα μαγειρικά έλαια, τα αντιοξιδωτικά συστατικά του ελαιόλαδου διατηρούνται καλύτερα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του (π.χ., ελαϊκό οξύ) δε μετατρέπονται σε βλαβερά trans λιπαρά. Έχει επίσης φανεί ότι ο σύντομος χρόνος τηγανίσματος με ελαιόλαδο, σε θερμοκρασία έως 170° C, ασκεί θετική επίδραση στη θρεπτική αξία των τηγανισμένων τροφίμων, καθώς αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξιδωτικές ουσίες (φαινολικές ενώσεις, βιταμίνη Ε) και κυρίως στην αντικαρκινική ουσία σκουαλένιο. Η ανθεκτικότητα των συστατικών του ελαιολάδου διατηρείται μέχρι και πέντε τηγανίσματα, ενώ τα υπόλοιπα έλαια μπορεί να αλλοιωθούν ήδη από το πρώτο τηγάνισμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 3 λεπτά
Υγεία

Οι 15 χρυσοί κανόνες της ισορροπημένης διατροφής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «σελασφόρος»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με καρύδια και σταφίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Οχάιο: 4χρονο αγόρι πνίγηκε σε λίμνη – Το πέταξε η μητέρα του για να το… δώσει στον Θεό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Ο Τραμπ θέλει να ζητήσει τη θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Πέθανε η Μαρία Αριστοτέλους, αθλήτρια του επί κοντώ – Έδινε αγώνα με τον καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Πολιτική

Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά o Θανάσης Παφίλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Απάτη ΟΠΕΚΕΠΕ: Έβγαλαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ με το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Συναγερμός για κρούσματα γρίπης των πτηνών σε φάρμες στην Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

Τουρισμός: Προς τα που στρέφονται οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες;

Διαβάστε περισσότερα