Ηράκλειο: 30oC

Βιεννέζικη τούρτα σοκολάτας

05.07.2024, 0:41

Φανταστική συνταγή από τη Βιέννη 

Μία τούρτα με χαρακτηριστική πλούσια γεύση σοκολάτας και γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο, με μεγάλη ιστορία και περίεργο όνομα. Ζάχερτορτε – Sachertorte, από τη Βιέννη. Δοκιμάστε τη!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 160 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ρούμι

Για την επικάλυψη

  • 150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ρούμι

Για το σιρόπι

  • Για την τούρτα ζάχερ (ζάχερτόρτε), ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 1΄ ακριβώς.
  • Προσθέτουμε το ρούμι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι

  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά δύο ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ζάχαρη και το βούτυρο, να αφρατέψει.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο βούτυρο.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και με κουτάλι το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
  • Βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου γυαλίσει η μαρέγκα 2΄-3΄.
  • Ενσωματώνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μαρέγκα, στην αρχή διπλώνοντας απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Διπλώνουμε το μείγμα.
  • Το ισομοιράζουμε στα ταψιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄-25΄.
  • Αφήνουμε να σταθεί 15΄.
  • Τρυπάμε με σουβλί τα παντεσπάνια και τα ποτίζουμε με το σιρόπι.
  • Λιώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ρούμι.
  • Ξεφορμάρουμε τα παντεσπάνια.
  • Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε σχάρα.
  • Αλείφουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω με μαρμελάδα και βάζουμε παχιά στρώση στην κορυφή.
  • Ακουμπάμε επάνω του το άλλο παντεσπάνι.
  • Αλείφουμε καλά πάνω και γύρω γύρω με μαρμελάδα.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε τη σοκολάτα κομματιασμένη σε μπολ.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και μόλις πάρει βράση την ρίχνουμε στη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ρούμι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Περιχύνουμε από το κέντρο σιγά σιγά τη μισή επικάλυψη, αφήνουμε λίγο να σταθεί (στερεοποιηθεί) και ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη.
  • Στρώνουμε με παλέτα ή μαχαίρι την επικάλυψη γύρω γύρω.
  • Αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
  • Παγώνουμε στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: