Ηράκλειο: 27oC

1 φλιτζάνι από αυτό το ρόφημα θωρακίζει τα νεφρά

05.02.2025, 8:12

Η μέτρια κατανάλωση αυτού του ροφήματος μειώνει τους κινδύνους για βλάβη στα νεφρά 

O καφές είναι πιθανότατα το ρόφημα το οποίο έχει μελετηθεί περισσότερο από όλα, με τις περισσότερες έρευνες να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα οφέλη από μέτρια κατανάλωση καφέ είναι πολλά και ποικίλα σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, που αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην ομάδα που έπινε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. Ακόμα όμως και τα άτομα με συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο σακχαρώδης διαβήτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ηπατικές νόσοι», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.

Ποια είναι όμως εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά;Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται «είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά».

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδο.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 17 λεπτά
Style

Μπριάμ κλασικό, στον φούρνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Θύμα απάτης 13χρονη – Πώς πείστηκε να παραδώσει χρυσαφικά μεγάλης αξίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Άγριο επεισόδιο με Ρομά – Αιμόφυρτος ένας άνδρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Μπουχαλάκης: Την Παρασκευή στο Αγρίνιο για να υπογράψει στον Παναιτωλικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Τεχνολογία

Γιατί πρέπει να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στο κινητό σου;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Κατερίνα Καινούργιου: Οι φωτογραφίες που «φούντωσαν» τις φήμες για εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τα 4 ζώδια που βάζουν την καριέρα πάνω από την αγάπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Κλήρωση Τζόκερ 11/9/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Γιατρός παράτησε ασθενή στη μέση του χειρουργείου – Τον έκαναν τσακωτό με τη νοσοκόμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Απειλή βόμβας στα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα