Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας

12.10.2023, 7:30

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή των αρθρώσεων η οποία εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα έχει την τάση να επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, κάνοντας λόγο για πόνους, κακή ποιότητα ζωής και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σοβαρή αναπηρία στον πάσχονυα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι γυναίκες είναι εκείνες που εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα αρθρίτιδας και τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες.

Όσον αφορά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, το πρώτο στάδιο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι να γίνει μια σωστή κλινική διάγνωση του ασθενούς. Δεν υπάρχει μια καθολική θεραπεία για τον κλινικό πληθυσμό αλλά ο ασθενής πρέπει να λάβει ειδική θεραπευτική αγωγή σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του. Η διάρκεια χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής διαφέρει ανάλογα την περίπτωση προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και εν τέλει να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή.

Την ίδια ώρα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια κα Νάντια Τσιλιάκου, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, κατά κύριο λόγο γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.