Ηράκλειο: 20oC

Συνταγή: Φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα

08.04.2024, 4:43

Ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα 

Ο μπακαλιάρος μπαίνει στο ταψί με βραστές φακές, πιπεράτα σέσκουλα και μπόλικα μυρωδικά. Ίσως να μην τον έχετε φάει έτσι τον παστό μπακαλιάρο, αλλά είναι μία πολύ θρεπτική συνταγή.

Υλικά

  • 500 γρ. φακές Φαρσάλων
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 400 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένου, σε κομμάτια περίπου των 5 εκ.
  • 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 4 – 5 κλωνάρια άνηθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε τις φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 – 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τις φακές με τα υγρά που έμειναν σε ένα βαθύ ταψί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  • Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μαζί με τον πελτέ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αδειάζουμε στο ταψί με τις φακές, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι ακόμα αρμυρός) και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
    Σκορπίζουμε το μάραθο, τον άνηθο και τα μυρώνια και βάζουμε τον μπακαλιάρο.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας

Σολoμός με λαχανικά και ρύζι

Συνταγή: Tηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →