Ηράκλειο: 18oC

Συνταγή: Φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα

08.04.2024, 4:43

Ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα 

Ο μπακαλιάρος μπαίνει στο ταψί με βραστές φακές, πιπεράτα σέσκουλα και μπόλικα μυρωδικά. Ίσως να μην τον έχετε φάει έτσι τον παστό μπακαλιάρο, αλλά είναι μία πολύ θρεπτική συνταγή.

Υλικά

  • 500 γρ. φακές Φαρσάλων
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 400 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένου, σε κομμάτια περίπου των 5 εκ.
  • 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 4 – 5 κλωνάρια άνηθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε τις φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 – 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τις φακές με τα υγρά που έμειναν σε ένα βαθύ ταψί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  • Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μαζί με τον πελτέ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αδειάζουμε στο ταψί με τις φακές, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι ακόμα αρμυρός) και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
    Σκορπίζουμε το μάραθο, τον άνηθο και τα μυρώνια και βάζουμε τον μπακαλιάρο.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας

Σολoμός με λαχανικά και ρύζι

Συνταγή: Tηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους

πριν από 7 λεπτά
Υγεία

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή η οποία υποστηρίζει τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ηράκλειο

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Champions League: Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του… Εμπαπέ ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός για λειψυδρία σε Πάτμο, Λέρο – Στα πρόθυρα υδροδοτικής κρίσης η Αττική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →