Απολαυστικό και υγιεινό
Αυτό το κέικ σοκολάτας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα! Χωρίς αλεύρι, vegan και χωρίς γλουτένη, έρχεται να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Η πλούσια γεύση της σοκολάτας κυριαρχεί, ενώ η υφή του κέικ παραμένει αφράτη και ζουμερή. Συνδυάστε το με φρέσκα μούρα για μια δροσιστική πινελιά και απολαύστε ένα γλυκό που συνδυάζει την απόλαυση με την υγιεινή διατροφή.
Είτε είστε vegetarian, vegan, είτε απλά θέλετε να δοκιμάσετε μια πιο υγιεινή εκδοχή του κλασικού κέικ σοκολάτας, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς!
Υλικά
- 2 σοκολατένιες vegan μπάρες κουβέρτουρας χωρίς ζάχαρη (70% κακάο), ψιλοκομμένες (περίπου 60 γραμμάρια η κάθε μία)
- ⅓ φλιτζάνι λάδι καρύδας
- 1 κονσέρβα (425 γραμμάρια) πουρές κολοκύθας χωρίς καρυκεύματα
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
- ¾ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
- ½ φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας κόκκοι στιγμιαίου εσπρέσο
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
- 1 ¼ φλιτζάνι φρέσκα blueberries
- 1 ¼ φλιτζάνι φρέσκα raspberries
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Στρώστε τον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα 20 εκ. με λαδόκολλα. Ψεκάστε ελαφρά τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ανακατέψτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το λάδι καρύδας σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 5 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τον πουρέ κολοκύθας, το αλεύρι αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο, την καστανή ζάχαρη, τους κόκκους εσπρέσο, τη βανίλια και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε το μείγμα λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα κολοκύθας και ανακατεύοντας καλά. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήστε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα πλαϊνά της φόρμας και αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως, για περίπου 1 ώρα. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο να σφίξει, για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Για να σερβίρετε, πασπαλίστε ελαφρά την επιφάνεια του κέικ με ζάχαρη άχνη και διακοσμήστε με τα μούρα. (Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό για να κόψετε αυτό το πυκνό, σοκολατένιο κέικ απευθείας από το ψυγείο).
Πηγή: enikos.gr
Διαβάστε επίσης:
Vegan cookies με σταγόνες σοκολάτας

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη