Ηράκλειο: 32oC

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

13.08.2024, 5:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Κανελόνια γεμιστά με κιμά, ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ.

Υλικά

Για τα ζυμαρικά

  • 24 κανελόνια

Για τον κιμά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 4 κ.γ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 αβγό (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Η γέμιση

  • Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιούν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 15-20 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
  • Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5 λεπτά, ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.
  • Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο.

Η κρέμα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό).
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στη φωτιά.
  • Πρέπει να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.
  • Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, να βράσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά και να δέσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
  • Στο τέλος, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά), ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.

Η σάλτσα

  • Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200°C στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Στο σκεύος
  • Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος 35×25.
  • Προσθέτουμε και 2 κουταλιές κρέμα.
  • Δημιουργούμε δηλαδή, ένα υγρό στρώμα με κρέμα και σάλτσα, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.
  • Τα γεμίζουμε με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
  • Τα βάζουμε επάνω τους.
  • Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά, με την κρεμένια σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: