Τα υλικά και η εκτέλεση
Εύκολη και γρήγορη, ελαφριά παραδοσιακή συνταγή, για λεμονάτο πρασόρυζο, με πολύ νοστιμιά.
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο τριμμένο
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
- 5 φλ. νερό ζεστό
- 2 κ.σ. άνηθο
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τα πράσα
- Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό.
- Αχνίζουμε για να γίνει πιο ελαφρύ το πρασόρυζο, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
Για τo πρασόρυζο
- Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
- Πάντα σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή, ίσα που να κοχλάζει το φαγητό μας.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 17 λεπτά περίπου.
- Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα προς το τέλος του βρασμού.
- Μόλις περάσουν τα πρώτα 15 με 16 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε στο πρασόρυζο περίπου δυο-τρεις κουταλιές σαούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι.
- Αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που χρειάζεται.
- Σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
- Υπάρχει και η εκδοχή για πρασόρυζο με ντομάτα, απλά στα ίδια υλικά προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα.
Μυστικά
- Επιλέξτε πράσα τρυφερά και όχι χοντρά.
- Το πράσινο μέρος από τα πράσα μπορείτε να το φυλάξετε για παρασκευή ζωμού ή σούπας.
- Για πρασόρυζο με ρύζι σπυρωτό ξεπλύνετε πολύ καλά το ρύζι σε σουρωτήρι με μπόλικο νερό.
- Στραγγίστε το και στύψτε το χυμό ενός λεμονιού πάνω στο ρύζι.
- Ανακατέψτε να πάει παντού.
- Έτσι το ρύζι θα βράσει σωστά και θα παραμείνει σπυρωτό μέσα στα υλικά του πρασόρυζου.
- Με αυτή την τεχνική ακόμα και το πιο πλούσιο σε άμυλο ρύζι παραμένει σπυρωτό και δεν λασπώνει στο βράσιμο.
- Λίγο καρότο, στα υλικά του πρασόρυζου, δίνει απίστευτη νοστιμιά και γεύση που δένει με τη γλύκα του πράσου και του κρεμμυδιού.
- Το λεμόνι και ο άνηθος κορυφώνουν την ένταση του απλού αλλά πεντανόστιμου πρασόρυζου.
- Σιγανό βράσιμο σε μέτρια φωτιά.
- Πάντα τα βότανα τα προσθέτουμε στο τελείωμα του μαγειρέματος για να κρατάμε όλα τα αρώματα και το χρώμα τους έντονο.
- Λίγο ωμό ελαιόλαδο στο τελείωμα του πρασόρυζο βοηθάει στο σωστό χείλωμά του και παραμένει σπυρωτό μέχρι το τέλος.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βροχή» οι κατασχέσεις για τους επιτήδειους που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Καζαντζίδη - 1 τραυματίας (Φωτογραφίες- Βίντεο)
Τουριστές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση – Έφαγαν κρέας από καντίνα
Αυτή η παραλία της Κρήτης έχει τα πιο ήρεμα και πεντακάθαρα νερά - Δείτε φώτο
Πένθος στο Λασίθι: «Έφυγε» από τη ζωή ο Εμμανουήλ Νικ. Τσουράκης
4 νεκροί και 7 ασθενείς από σαρκοφάγα βακτήρια σε ακτές!
Ηράκλειο: «Κόβουν» βόλτες και καταγραφούν τα προβλήματα της κοινότητας