Ηράκλειο: 24oC

Μουσακάς χωρίς κιμά – Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

06.06.2024, 18:11

Στρώσεις λαχανικών με αφράτη κρέμα μπεσαμέλ

Μουσακάς χωρίς κιμά, εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση! Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύει όλος ο κόσμος. Όλο το μυστικό στη γεύση, το κρύβουν τα μανιτάρια που απλά τον απογειώνουν.

Υλικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
  • 5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
  • 4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
  • 2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σκορδόλαδο
  • 4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
  • Λίγο λάδι για το ταψί

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλέυρι
  • 1 lt φρέσκο γάλα ζεστό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
  • 2 – 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ.
  • Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου.
  • Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220°C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.
  • Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιούν τα υγρά τους.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Για το στήσιμο

  • Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά.
  • Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί.
  • Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση.
  • Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ποια ζώδια βρίσκουν λύσεις στα οικονομικά τους

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →