Ηράκλειο: 27oC

Κιμαδόπιτα με σφολιάτα

09.06.2024, 0:35

Γεύση που μυρίζει σπίτι και μαμά

Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και φανταστική γέμιση. Ιδανική για να δώσετε στο τραπέζι σας έξτρα νοστιμιά!

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 2 φωλιές φιδέ σπασμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Για τον κιμά

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την γέμιση

  • Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5-6′.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές.
  • Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και 1/2 φλ. νερό.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του.
  • Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα.
  • Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για τα φύλλα

  • Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο.
  • Σπάμε τις φωλιές φιδέ πάνω του.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση σε μία στρώση και καλύπτουμε με τριμμένο κασέρι.
  • Από πάνω βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω.
  • Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
  • Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια, τη λαδώνουμε ή την αλείφουμε με διάλειμμα αυγού και προσθέτουμε το σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 °C και μετά χαμηλώνουμε στους 180 °C και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 50 περίπου λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: