Ηράκλειο: 17oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στη γάστρα

10.06.2024, 0:23

Θα σας ξετρελάνει

Χοιρινό με μουστάρδα, συνδυασμός του ονείρου. Κρέας που γίνεται λουκούμι στη γάστρα, με πλούσια σάλτσα μουστάρδας!

Υλικά

Για το χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στη γάστρα

  • 1 ½ kg χτένι σπάλας χοιρινό χωρίς κόκκαλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κλων. θυμάρι
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 3 φλ. κρασί
  • 2 φλ. ζωμός κότας

Για το μείγμα λαχανικών

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κομμένο σέλερι
  • 1 κομμένο πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μήλο

Για το δέσιμο της σάλτσας

  • 1 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι

Για το χοιρινό

  • Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι για να χαρίσουμε έξτρα αρώματα στο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στο φούρνο.
  • Δένουμε το τουλουπάνι.
  • Αφήνουμε το κρέας για μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας.
  • Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά να κάνει κρούστα περίπου 10′.
  • Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2-3′ να γυαλίσουν.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του. (Γι’ αυτό μην χρησιμοποιήσετε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέστε λίγο υγρό, νερό ή ζωμό).
  • Φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα, ή τη γάστρα, και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15′ και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Ψήνουμε για 2 με 2,5 ώρες έως ότου μαλακώσει.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε πλευρές στο κρέας για να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει.
  • Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι περίπου.

Για τη σάλτσα με μουστάρδα

  • Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα αναμιγνύουμε, με τα δάχτυλα.
  • Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
  • Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
  • Σερβίρουμε με σπυρωτό ρύζι πιλάφι ή πουρέ.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Στήριξη Ιράν στη Βενεζουέλα στην κόντρα της με τις ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται συλλήψεις εγκληματικών οργανώσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πολιτική

«Αν είχε ικανοποιηθεί το 74% των αιτημάτων μας δεν θα ήμασταν στους δρόμους» απαντούν οι αγρότες στην κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Υποψήφιος για το Hall of Fame 2026 ο Παναγιώτης Γιαννάκης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Οικονομία

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσο κοστίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Λάρισα: Όχημα άρπαξε φωτιά εν κινήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Τσουκαλάς: «Σε λίγους και πολλούς διαιρεί την κοινωνία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κρήτη

Ληστεία – θρίλερ στην Κηφισιά με λεία 180.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Αθλητικά

Sport Italia: «Η Γιουβέντους ενδιαφέρεται για τον Χρήστο Μανδά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια που προσελκύουν το χρήμα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →