Ηράκλειο: 31oC

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ

15.06.2024, 21:36

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ, που γίνεται με ό,τι μας περίσσεψε. Με λίγα απλά υλικά και τραγανό φύλλο, έχεις κοτόπιτα σε 5΄ με πλούσια νοστιμιά

Υλικά

  • 4 χωριάτικα λεπτά φύλλα για πίτα
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο κομμενο σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1½ φλ. γάλα σε θερμ. δωμ.
  • 1/2 φλ κασέρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση 

  • Για την κοτόπιτα με μπεσαμέλ, θα χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο μαγειρεμένο που μας περίσσεψε από προηγούμενο φαγητό.
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο, σοτάρουμε για 3-4΄και προσθέτουμε το καρότο.
  • Αλατίζουμε και σοτάρουμε για ακόμα 1΄.
  • Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε τα υλικά να ψηθεί το αλεύρι για 1′.
  • Προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να πυκνώσει.
  • Αφού δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το κασέρι και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σταθεί να γίνει χλιαρή.
  • Σε λαδωμένο μικρό στρογγυλό ταψί 25 εκατοστών, στρώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο τσαλακωτά.
  • Λαδώνουμε πεταχτά και στρώνουμε από πάνω τσαλακωτά και ένα δεύτερο χωριάτικο φύλλο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα τα οποία τα στρώνουμε τσαλακωτά και τα λαδώνουμε ενδιάμεσα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα πάνω και κάτω.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 50′ μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από το ταψάκι της.
  • Αφήνουμε την καυτή πίτα να σταθεί για 10′ και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: