Ηράκλειο: 18oC

Γιουβέτσι καλοκαιρινό

18.06.2024, 5:32

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή

Με ώριμες ντομάτες, βασιλικό και θυμάρι φτιάχνουμε το πιο νόστιμο γιουβέτσι του καλοκαιριού!

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το μοσχάρι

  • 1.000 γρ. μοσχαρίσια σπαλομίτα (πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της σπάλας), σε κομμάτια-μερίδες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 καρότα, σε κυβάκια των 2 εκ.
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη και καθαρισμένη
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400-450 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 4 κλωνάρια θυμάρι120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γιουβέτσι

  1. 15 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο, στο γυάλινο βάζο, αλλιώς αγελαδινό)
  2. 350 γρ. κριθαράκι χοντρό
  3. 500 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, καυτός
  4. 120 γρ. πρόβειο κεφαλοτύρι, σε κύβους
  5. φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο βασιλικό (25 γρ.), ψιλοκομμένα
  6. λίγο ελαιόλαδο και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γιουβέτσι πρώτα αλατίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το τζίντζερ και τη δάφνη για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  5. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύουμε μία φορά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε την ντομάτα και 400 ml από τον ζωμό.
  7. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  8. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό ίσα να ανακινείται, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, προσθέτουμε και το θυμάρι) ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με μια πυκνή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και μαζί προθερμαίνουμε ένα βαθύ ταψί.
  2. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει έντονα
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το κριθαράκι στο καυτό ταψί, προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του και περιχύνουμε με τον ζωμό.
  5. Σκορπίζουμε στο φαγητό το τυρί, τον βασιλικό και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
    Το κριθαράκι θα είναι σχετικά ζουμερό, αλλά στα λίγα λεπτά μέχρι να σερβίρουμε θα απορροφήσει κι άλλο ζουμί και θα μελώσει ωραία.
    Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Δημογραφικό: Η Ελλάδα θα χάσει 2 εκατ. εργαζόμενους έως το 2050

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο με εγκατάλειψη – Μεθυσμένος ο οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Μηχανοκίνητη πορεία στις 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η μερακλίνα που «μάγεψε» το κοινό με το χορό της – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Κυρανάκης: Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Επείγουσες αεροδιακομιδές στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο για μια έγκυο και ένα νεογνό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 31χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κόσμος

Shein, Temu: Τι θα ισχύει από 1/1/2026 για μικροδέματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Υγεία

Πως θα προστατευθούμε από τις ιώσεις του χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ελλάδα

Αύξηση 47,8 στα λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →