Τα υλικά και η εκτέλεση
Τέλεια συνταγή για την καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο!
Υλικά
- 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κοτόπουλο (γύρω στο 1½ κιλό)
- 2 πράσα (κομμένα σε φέτες)
- 4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
- 3 καρότα (τριμμένα)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1½ φλ. ζωμό κότας
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για το κοτόπουλο
- Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
- Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.
Για την γέμιση
- Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ.
- Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι.
- Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα.
- Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.
- Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Για το στήσιμο
- Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά.
- Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας.
- Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
- Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα της.
- Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της.
- Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.
Για το ζωμό
- Με όσο ζωμό σας περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε τη θεϊκή κοτόσουπα.
- Ο ζωμός από το κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το ριζότο σας, σε μία σάλτσα, ακόμα και σε πατάτες φούρνου.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Τραγωδία στη Νίκαια: Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από μηχανή
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Ασφυκτικά «καυτή» η Κρήτη – Σε πορτοκαλί συναγερμό για θερμική εξάντληση οι κάτοικοι του νησιού
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Τον έπιασαν στα «πράσα» - Οι Coldplay «κάρφωσαν» στη συναυλία τους παράνομο ζευγάρι - Ο πασίγνωστος CEO εξαφανίστηκε
Τα 3 ζώδια που θα γεμίσουν οι τσέπες τους από τις 20 του μήνα