Πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε
Το τόφου θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς προέρχεται από την Κίνα, και πέρα από μοναδική γεύση έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.
Μάλιστα, κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη σκληρότητα και μπορείτε να το απολαμβάνετε με πολλούς τρόπους, π.χ. ψητό, ψητό στη σχάρα, τηγανητό και στον ατμό.
Διατροφικά οφέλη
Το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο, αν και η ακριβής ποσότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που βρίσκονται σε μια δεδομένη ποσότητα, ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τη σκληρότητα που επιλέγετε.
Είναι επίσης σχετικά φτωχό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Και ενώ έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από ορισμένα άλλα τρόφιμα, τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι τα πολυακόρεστα που είναι υγιεινά για την καρδιά.
Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τόφου;
Η ασφάλεια της σόγιας συζητείται έντονα εδώ και χρόνια, λόγω ερευνών σε ζώα που έδειξαν ότι μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Αυτό θεωρήθηκε ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες ενώσεις στα προϊόντα σόγιας μπορούν να δράσουν παρόμοια με τα οιστρογόνα στο σώμα (ορισμένοι τύποι καρκινικών κυττάρων χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν).
Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν σημαντικές ανησυχίες για την υγεία με την κατανάλωση τόφου.
Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη σόγια δεν πρέπει να τρώνε, διότι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Διαφορετικά, το τόφου θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες.
Πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε
Έχετε περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. Το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τις συνταγές, όπως σε:
- Ομελέτες
- stir-fries
- smoothies
- σαλάτες (βάλτε στη σαλάτα σας τηγανητό τόφου αντί για ψητό κοτόπουλο, τόνο ή σολομό στον ατμό)
- σούπες (κόψτε σε κύβους λίγο σκληρό ή πολύ σκληρό τόφου και ρίξτε το σε μια κατσαρόλα με την αγαπημένη σας σούπα που σιγοβράζει).
Πιέστε το σκληρό ή πολύ σκληρό τόφου για να φύγει το νερό πριν το μαγειρέψετε. Για να το κάνετε αυτό, βγάλτε το τόφου από τη συσκευασία του, τυλίξτε το σε μια καθαρή πετσέτα, τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο πιάτα και τοποθετήστε κάτι βαρύ από πάνω. Αφήστε το για αρκετές ώρες και, στη συνέχεια, αδειάστε τυχόν περιττά υγρά.
Μπορείτε να μαρινάρετε το τόφου σας πριν το μαγειρέψετε για να του δώσετε περισσότερη γεύση. Χρησιμοποιήστε ξηρά ή υγρά υλικά και αφήστε το να απορροφήσει τη μαρινάδα για αρκετές ώρες. Ή, παραλείψτε τη μαρινάδα και απλά προσθέστε μια γευστική σάλτσα κατά το μαγείρεμα.
Μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο, να το σοτάρετε σε ένα τηγάνι, να το τηγανίσετε σε μια φριτέζα αέρος, να το τηγανίσετε σε ένα γουόκ ή να το ρίξετε στη σχάρα. Πειραματιστείτε με διαφορετικές παρασκευές μέχρι να βρείτε τους αγαπημένους σας τρόπους για να το απολαύσετε.
Πηγή: pronews.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Ηράκλειο: «Κόλαση» φωτιάς σε αποθήκη τροφίμων στην Επισκοπή - Μεγάλες ζημιές στο κτήριο
Ξέσπασμα οργής από τον πατέρα του Κρητικού φοιτητή που καταπλακώθηκε από τοιχίο: «Σήμερα ντράπηκε και η ντροπή»
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Δίχως τέλος τα τροχαία: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε καρότσα τρακτέρ - Δείτε εικόνες και βίντεο