Ηράκλειο: 34oC

Γιατί μαγειρεύουμε περισσότερο το χειμώνα;

11.01.2025, 22:30

Η εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας εμπνέει

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Η μελέτη, που αξιοποίησε συμμετέχοντες που συνηθίζουν να μαγειρεύουν σπίτι, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί περνούν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι, αυτή τη χρονική περίοδο, αναμένεται να αφιερώσουν κατά μέσο όρο 72 ώρες στην προετοιμασία γευμάτων, έναντι 55 ωρών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε, ακόμη, ότι το 40% αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μαγειρική τους πιο ψυχρούς μήνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου γενικά.

Αυτή την εποχή του χρόνου, παρατηρείται μια αυξημένη διάθεση για μαγειρικούς πειραματισμούς, γι’ αυτό και, όπως προέκυψε, το 39% χρησιμοποιεί περισσότερες συσκευές από ποτέ στις μαγειρικές του προσπάθειες. Ο φούρνος ψηφίστηκε ως η κορυφαία συσκευή χειμερινής χρήσης (43%), με την οικονομική φριτέζα αέρα (27%) να έπεται στις προτιμήσεις των οικιακών σεφ.

Οι πιθανές αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση για περισσότερη μαγειρική το χειμώνα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η λαχτάρα για πιο χορταστικά, ανακουφιστικά πιάτα (65%), η επιθυμία των ανθρώπων να αντλήσουν την αίσθηση της άνεσης και της ζεστασιάς μέσα από το σπιτικό φαγητό (42%), αλλά και και το γεγονός ότι η κουζίνα τείνει να είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού αυτή την εποχή του χρόνου (32%).
Advertisment