Ηράκλειο: 19oC

Ψωμί με καρύδια, τζίντζερ και βρώμη

23.04.2025, 8:48

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτό το σπιτικό ψωμί με βρώμη, χοντροαλεσμένα καρύδια, τζίντζερ και μια ωραία τραγανή κρούστα είναι θαυμάσιο με βούτυρο και μαρμελάδα. Και με ένα δυνατό τυρί κάνει το τέλειο ψωμοτύρι.

Υλικά

Βάρος: για 1 φραντζόλα περίπου 600 γρ.

  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ*
  • 70 γρ. βρώμη (αλεσμένη στον πολυκόφτη, σανπούδρα)
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 20 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 90 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό, χλιαρό
  • 80 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
  • 50-60 γρ. νιφάδες βρώμης, για την κρούστα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψωμί με καρύδια, τζίντζερ και βρώμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το τζίντζερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε το λάδι, το νερό και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες) για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  3. Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενες φραντζόλες.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις φραντζόλες και με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 2-3 παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια κάθε φραντζόλας.
  6. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 35-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Αλείφουμε με νερό την επιφάνεια κάθε φραντζόλας και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες βρώμης.
  9. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  10. Βγάζουμε μια φραντζόλα πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε από τη λαμαρίνα, και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Πορτοκαλί φανάρι: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ – Μπορώ να περάσω ή όχι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Αθλητικά

Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου – ΟΦΗ 74-66: Μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό στην Κρήτη – Συννεφιά και βροχές αύριο 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κόσμος

Γερμανία: Άνδρας άνοιξε «πυρ» σε αγορά – Αρκετοί οι τραυματίες (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Έρχεται νέα αύξηση τιμών στα καπνικά προϊόντα λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιπτώσεις στις τιμές μετά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Αθλητικά

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρέθεσε γεύμα στους «πράσινους» στο σπίτι του στο Σούνιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κόσμος

Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Επέστρεψαν πάνω από 500.000 Παλαιστίνιοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Χάνια: Ανησυχία για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Συνάντηση Υφ. Μετανάστευσης με την Ένωση Στρατιωτικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Style

Κατερίνα Καινούργιου: H ερώτηση που «πρόδωσε» την εγκυμοσύνη της – «Το παιδάκι που θα γεννηθεί μπορεί να έχει…»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →