Ηράκλειο: 34oC

Η κρητική εκδοχή του τσίζκεϊκ – Δείτε πως να το φτιάξετε

13.05.2025, 13:32

Αναλυτικά η συνταγή

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει την κρητική εκδοχή του τσίζκεϊκ! Αντί για μπισκότα έχει τριμμένο παξιμάδι και αντί για τυρί κρέμα έχει μυζήθρα κουρούπας. Εξαιρετικό!

Πρόκειται για μια εμβληματική συνταγήτου Στέλιου Παρλιάρου. Γιατί είναι κρητικό αυτό το τσίζκεϊκ; Επειδή, αντί για μπισκότα, αλέθει κρίθινα παξιμάδια, ενώ στη γέμιση βάζει τη βουτυράτη κρητική μυζήθρα κουρούπας, η οποία είναι νοστιμότατη. Το τσίζκεϊκ αυτό ψήνεται όπως το τσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και η γέμισή του περιέχει αυγά, που βοηθούν την κρέμα να δέσει.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη βάση

300 γρ. ντάκος κρητικός (ή κρίθινα παξιμάδια), τριμμένος στο μπλέντερ
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό

Για την κρέμα

1 κιλό σουρωτή μυζήθρα κουρούπας (τη βρίσκουμε συσκευασμένη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή ανθότυρο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά

Για το σερβίρισμα

αρκετό μέλι και κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Βάση

Για το κρητικό τσίζκεϊκ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
Ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό.
Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αδειάζουμε στο εσωτερικό του το μείγμα του παξιμαδιού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ.
Πιέζουμε το μείγμα πολύ καλά προς τα κάτω, να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.

Κρέμα

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τη σουρωτή μυζήθρα (ή το ανθότυρο) με την άχνη πολύ καλά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από τη βάση.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά.
Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει και το σερβίρουμε με άφθονο μέλι και κανέλα.

Μυστικά

Στη βάση χρησιμοποιούμε κρίθινα παξιμάδια ενώ στη γέμιση βάζουμε βουτυράτη κρητική μυζήθρα κουρούπας.

Πηγή: gastronomos.gr 

Advertisment