Ηράκλειο: 25oC

Σύκο: Τα πολλαπλά οφέλη του νόστιμου καλοκαιρινού φρούτου

22.08.2025, 3:00

Δύο σύκα σαν ενδιάμεσο σνακ είναι ιδανικά

Ένα παραδοσιακό και άκρως θρεπτικό για τον οργανισμό φρούτο, είναι το σύκο.

Το σύκο είναι ένα φρούτο που συναντάται σε χώρες της νοτιοδυτικής Ασίας, της Μεσογείου αλλά και σε κάποιες περιοχές της αμερικάνικης ηπείρου, όπου το κλίμα το ευνοεί. Μάλιστα, πιστεύεται ότι η συκιά είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Τη θρεπτική αξία του σύκου δε, είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι Έλληνες αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων συμβουλεύονταν να καταναλώσουν πριν τα αγωνίσματα σύκα φρέσκα αλλά και ξηρά.

Η διατροφική αξία σύκου

Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. Μάλιστα, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής έχει καθορίσει ότι το αποξηραμένο σύκο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες. Επιπλέον, περιέχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Συνεπώς, τα σύκα έχουν υπακτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλικό οξύ μπορούν επίσης να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Τα οφέλη για την υγεία 

  • Καρδιαγγειακή υγεία: τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.
  • Οστική υγεία: το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης), επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα και ο χυμός τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανοχή λακτόζης.
  • Έλεγχος ινσουλίνης και βάρους: όχι μόνο το φρούτο αλλά και τα φύλλα της συκιάς βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης, σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης. Το φρούτο όσο και το εκχύλισμα φύλλων συκιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μαζί με τα γεύματα διαβητικών, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Παρότι τα σύκα περιέχουν αρκετή γλυκόζη, η μοναδική περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά απαραίτητα σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Άλλα οφέλη: τα τελευταία έτη μεγάλο μέρος της επιστημονικής μελέτης έχει επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματα υγείας που φέρουν τα σύκα στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Τα σύκα περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλικού οξέος και αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου και για τις εγκύους και της θηλάζουσες.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το σύκο σίγουρα βοηθά και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα με δυσκοιλιότητα ή σε άτομα με αιμορροΐδες.

Θερμιδική αξία και συνιστώμενη κατανάλωση

Τα σύκα θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής με τη δέουσα προσοχή. Σημείωσε ότι 1 μέτριο σύκο παρέχει περίπου 60 θερμίδες. Η κατανάλωση 2 σύκων σαν ενδιάμεσο σνακ είναι ιδανική και συστήνεται ανεπιφύλακτα ακόμα και σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Πηγή: cookout.skai.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το σύκο είναι θρεπτικό φρούτο με ιστορική καλλιέργεια στη νοτιοδυτική Ασία και τη Μεσόγειο, πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες.
  • Τα σύκα συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενώ προστατεύουν από την αθηροσκλήρυνση μέσω των αντιοξειδωτικών τους.
  • Η κατανάλωση σύκων ενισχύει την οστική υγεία μέσω της παροχής ασβεστίου και καλίου, αποτρέποντας την οστεοπόρωση και υποστηρίζοντας όσους έχουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά.
  • Τα σύκα βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης και του βάρους, ενώ περιέχουν συστατικά που μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου και ενισχύουν την αναιμία, το δέρμα και την πέψη.
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Σύκο: Τα πολλαπλά οφέλη του νόστιμου καλοκαιρινού φρούτου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Καμπουράκη – Έφυγε πρόωρα ο αγαπητός Στράτος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Ήττα 1-0 για τον ΠΑΟΚ από την Ριέκα και θα τα δώσει όλα στην Τούμπα για την πρόκριση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Τι είναι ο μπλε δράκος και γιατί η Ισπανία έκλεισε παραλίες της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Αλώβητη η ΑΕΚ στις Βρυξέλλες, 1-1 με την Άντερλεχτ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Προβάδισμα πρόκρισης ο Παναθηναϊκός, 2-1 τη Σάμσουνσπορ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Οι καλύτερες συμβουλές για νέες μαμάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Έρευνα: Γιατί αυξάνεται ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Aστρολογία: Ποιο ζώδιο έχει την τύχη με το μέρος του;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτά τα λαχανικά καθυστερούν το γκριζάρισμα των μαλλιών

Διαβάστε περισσότερα