Θα σας ξετρελάνει
Χοιρινό με μουστάρδα, συνδυασμός του ονείρου. Κρέας που γίνεται λουκούμι στη γάστρα, με πλούσια σάλτσα μουστάρδας!
Υλικά
Για το χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στη γάστρα
- 1 ½ kg χτένι σπάλας χοιρινό χωρίς κόκκαλο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
- 3 κλων. θυμάρι
- 3 κλων. μαϊντανό
- 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 3 φλ. κρασί
- 2 φλ. ζωμός κότας
Για το μείγμα λαχανικών
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κομμένο σέλερι
- 1 κομμένο πράσο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 μήλο
Για το δέσιμο της σάλτσας
- 1 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
- 2-3 κ.σ. γιαούρτι
Για το χοιρινό
- Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι για να χαρίσουμε έξτρα αρώματα στο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στο φούρνο.
- Δένουμε το τουλουπάνι.
- Αφήνουμε το κρέας για μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας.
- Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
- Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά να κάνει κρούστα περίπου 10′.
- Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2-3′ να γυαλίσουν.
- Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του. (Γι’ αυτό μην χρησιμοποιήσετε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέστε λίγο υγρό, νερό ή ζωμό).
- Φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
Για το ψήσιμο
- Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα, ή τη γάστρα, και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15′ και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Ψήνουμε για 2 με 2,5 ώρες έως ότου μαλακώσει.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε πλευρές στο κρέας για να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει.
- Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα.
- Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι περίπου.
Για τη σάλτσα με μουστάρδα
- Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα αναμιγνύουμε, με τα δάχτυλα.
- Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 λεπτό.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
- Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
- Σερβίρουμε με σπυρωτό ρύζι πιλάφι ή πουρέ.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Μαρκάκης - Σήμερα η κηδεία του
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης: Νεκρή 23χρονη σε τροχαίο στα Μάλια
Κραυγές πόνου και σειρήνες: Η ΔΙΑΣ έσωσε έγκυο σε κρίσιμη κατάσταση - Δείτε βίντεο
Εορτολόγιο: Σε ποιους να πείτε «Χρόνια Πολλά» σήμερα Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου
Θλίψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τον θάνατο της μητέρας της Μαρίας Κασωτάκη
Νεκρός ο συντηρητικός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ: Τα τελευταία του λόγια πριν δεχτεί τη μοιραία σφαίρα (βίντεο)
Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κρήτη: Κοπάδι αιγοπροβάτων «αφάνισε» αμπέλι (Φωτογραφίες)
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστή ηθοποιός