Ηράκλειο: 19oC

Χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στη γάστρα

10.06.2024, 0:23

Θα σας ξετρελάνει

Χοιρινό με μουστάρδα, συνδυασμός του ονείρου. Κρέας που γίνεται λουκούμι στη γάστρα, με πλούσια σάλτσα μουστάρδας!

Υλικά

Για το χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στη γάστρα

  • 1 ½ kg χτένι σπάλας χοιρινό χωρίς κόκκαλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κλων. θυμάρι
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 3 φλ. κρασί
  • 2 φλ. ζωμός κότας

Για το μείγμα λαχανικών

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κομμένο σέλερι
  • 1 κομμένο πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μήλο

Για το δέσιμο της σάλτσας

  • 1 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι

Για το χοιρινό

  • Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι για να χαρίσουμε έξτρα αρώματα στο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας στο φούρνο.
  • Δένουμε το τουλουπάνι.
  • Αφήνουμε το κρέας για μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας.
  • Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά να κάνει κρούστα περίπου 10′.
  • Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2-3′ να γυαλίσουν.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του. (Γι’ αυτό μην χρησιμοποιήσετε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέστε λίγο υγρό, νερό ή ζωμό).
  • Φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα, ή τη γάστρα, και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15′ και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Ψήνουμε για 2 με 2,5 ώρες έως ότου μαλακώσει.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε πλευρές στο κρέας για να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει.
  • Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι περίπου.

Για τη σάλτσα με μουστάρδα

  • Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα αναμιγνύουμε, με τα δάχτυλα.
  • Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
  • Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
  • Σερβίρουμε με σπυρωτό ρύζι πιλάφι ή πουρέ.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου – O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κόσμος

Ληστεία στο Λούβρο: Κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση τους άφησαν πίσω οι δράστες – Η σύλληψη τους (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Όσα είπε η γιαγιά του βρέφους που κάηκε από λάδι – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ανατολική Φθιώτιδα για την εξαφάνιση 66χρονου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →