Ηράκλειο: 21oC

Φακές με μελάνι σουπιάς

06.05.2024, 1:58

Σερβίρεται και ως ορεκτικό και ως κυρίως πιάτο

Φακές και σουπιές με το μελάνι τους σε ένα φαγητό θρεπτικό και γευστικό, που ο μάραθος και τα μυρώνια κάνουν έξτρα μυρωδάτο. Σερβίρεται και ως ορεκτικό και ως κυρίως πιάτο.

Υλικά

  • 500 γρ. φακές Φαρσάλων
  • 500 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (αν δεν έχουν οι σουπιές που θα αγοράσουμε, αγοράζουμε μελάνι σε υγρό ή σε σκόνη- βρίσκουμε σε καλά ντέλι και μπακάλικα)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα
  • 1/4 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τις φακές με μελάνι σουπιάς, ξεκινάμε ψιλοκόβοντας τα πλοκάμια και τα κεφάλια από τις σουπιές και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το σώμα των σουπιών σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη και άφθονο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  • Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πλοκάμια μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  • Ρίχνουμε περίπου 400 ml από το νερό όπου τις βράσαμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, αν χρειαστεί.
  • Ρίχνουμε το μελάνι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 1 λεπτό, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν. (Ο χρόνος είναι αρκετός για να μαλακώσουν οι σουπιές. Αν, παρ’ όλα αυτά, μας αρέσουν πολύ μαγειρεμένες, τότε τις βάζουμε από την αρχή του μαγειρέματος μαζί με τις μισοβρασμένες φακές.)
  • Αδειάζουμε τις σουπιές στην κατσαρόλα με τις φακές και σκορπίζουμε το μάραθο, το φρέσκο κρεμμύδι, τα μυρώνια, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Εύκολη συνταγή: Πανσέτες και πατάτες ψητές

Εύκολα σοκολατάκια με μανταρίνι

Μουστοκούλουρα από τον Άκη Πετρετζίκη

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Μουρτζούκου – Πισπιρίγκου: Διατηρούν φιλική σχέση μέσα στη φυλακή – Τι αποκάλυψε η γιαγιά του Παναγιωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Πέφτουν οι τίτλοι τέλους στη συνεργασία με τον Ράσταβατς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Πέντε άτομα μπήκαν σε κομμωτήριο με σφυριά και ξυλοκόπησαν άγρια τον ιδιοκτήτη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Οδηγός κίνδυνος – θάνατος κάνει επικίνδυνη προσπέραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και γενναιόδωροι στον διάλογο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 55χρονος ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: Σεξουαλική παρενόχληση 36χρονης κοντά σε στάση λεωφορείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Περιπολικό συνοδεύει νύφη στην εκκλησία – Οι έντονες αντιδράσεις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Έχουμε τραυματίες παίκτες και ελπίζω να έχουμε κάποιους μαζί μας την Τρίτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Συγγενής του 22χρονου συνεργού της διπλής δολοφονίας: «Το παιδί λειτούργησε στον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →