Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Η παγκόσμια κούρσα για την επόμενη υπερδύναμη της τεχνολογίας

14.04.2024, 20:53

ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία

O δικηγόρος και ακτιβιστής Max Schrems έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο άνθρωπος που «κόστισε» στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Meta από την υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας για τη μεταφορά στοιχείων Ευρωπαίων χρηστών στις αμερικανικές αρχές.

To Πλαίσιο Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-Η.Π.Α

Όμως, η πολυετής δικαστική μάχη που ξεκίνησε ο Max Schrems στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είχε ένα ακόμα πιο σημαντικό αποτέλεσμα: «γέννησε» το Πλαίσιο Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-Η.Π.Α., μία προσπάθεια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να κοινοποιούνται στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών στις αμερικανικές αρχές.

Η υπόθεση “ Schrems ΙΙ”, όπως είναι πλέον γνωστή, είναι ενδεικτική της παγκόσμιας κούρσας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κυριαρχία στον τομέα της τεχνολογίας.

Oι πρώτοι των πρώτων 

Όπως αναλύει στο πρόσφατο βιβλίο της “Digital Empires: The Global Battle to Regulate Technology”, η Anu Bradfordκαθηγήτρια Νομικής και Διεθνούς Οργάνωσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αυτή την περίοδο τρεις μεγάλες δυνάμεις ακολουθούν διαφορετικές πορείες για να καταλήξουν στην κορυφή της τεχνολογικής ανάπτυξης:

-οι ΗΠΑ, που ακολουθούν ένα μοντέλο που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά
-η Κίνα, με ένα μοντέλο απόλυτου κρατικού ελέγχου
-η Ευρώπη, που επικεντρώνεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το moneynews oι «οριζόντιες μάχες» αφορούν στη σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών μοντέλων των τριών δυνάμεων. Οι «κάθετες μάχες» αφορούν στις προσπάθειες των αρχών να θέσουν όρια και έλεγχο στις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 61χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Αεροδρόμιο Σητείας: «Έρχονται» επιπλέον πτήσεις και μεγαλύτερα αεροσκάφη για το Πάσχα

Φαράγγι της Σαμαριάς: Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς

ΠΑΓΝΗ: Πεντάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου