Ηράκλειο: 19oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Η σπάνια ποικιλία καφέ που κοστίζει έως και 500 ευρώ

19.04.2024, 0:11

Η σπανιότητα του καφέ δικαιολογεί την τιμή του 

Πολλά καφεκοπτεία καυχιούνται για την κορυφαία ποιότητα, την σπανιότητα ή τα βραβεία του καφέ τους. Όμως, υπάρχει μια κατηγορία καφέ Arabica που ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα, όντας αντάξια όλων αυτών των τίτλων: ο Bourbon Pointu.

Αυτή η παμπάλαια και εξαιρετικά σπάνια ποικιλία, με ρίζες στην Αραβική Χερσόνησο, αγγίζει μυθικές τιμές, με τους λάτρεις του καφέ να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 500 ευρώ το κιλό για να γευτούν την μοναδική του γεύση.

Τι κάνει τον Bourbon Pointu τόσο ξεχωριστό;

Χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη: Είναι το μοναδικό υποείδος Arabica με φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ιδανικό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα γευστικό ρόφημα χωρίς τις έντονες διεγερτικές ιδιότητες.

Σπάνια ευαισθησία: Η έλλειψη καφεΐνης, που λειτουργεί ως φυσικό απωθητικό, καθιστά τα φυτά Bourbon Pointu ευάλωτα σε ασθένειες και περιβαλλοντικές μεταβολές.

Μοναδικό μικροκλίμα: Ευδοκιμεί μόνο σε πολύ συγκεκριμένα μικροκλίματα στις πλαγιές ενός και μόνο ηφαιστείου, εξηγώντας την σπανιότητα του.

Γιατί δεν είναι ευρέως γνωστός;

Η σπανιότητα του Bourbon Pointu αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την περιορισμένη φήμη του. Η δυσκολία στην καλλιέργεια και η περιορισμένη παραγωγή τον καθιστούν ένα καφέ για λίγους, ένα θησαυρό για τους γνώστες και τους λάτρεις του καλού.

Η σπανιότητα του καφέ που δικαιολογεί την τιμή του 

Η προέλευση των κόκκων του καφέ είναι από το «Réunion», ένα μικρό νησί κοντά στην Μαδαγασκάρη, αποικία της Γαλλίας από τον 17ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για καφέ στην Δύση ήταν τεράστια. Ως εκ τούτου, χώρες με αποικίες στην Αφρική ξεκίνησαν τεράστια παραγωγή καφέ, με σκοπό να εισάγουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατο γονιδιακό έλεγχο, το Bourbon Pointu αποτελεί μετάλλαξη των πρώιμων φυτών Arabica που κατέφτασαν στο νησί από τους Γάλλους εμπόρους. Καθώς, όμως, το έδαφος της περιοχής ήταν ηφαιστειακό, ελάχιστα ήταν τα φυτά που επιβίωσαν και αυτά που ευδοκίμησαν ανέπτυξαν μυτερή μορφή (εξ’ ου και το «pontu» στην ονομασία της ποικιλίας).

Η καλλιέργεια καφέ στο νησί Réunion σχεδόν εξέλειψε κατά την δεκαετία του 1860, όταν έγινε εμφανές ότι άλλες σοδειές ήταν πιο επικερδείς και μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα δεν υπήρχε καμία φυτεία Bourbon Pointu στο νησί. Ωστόσο, το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακάλυψε εκ νέου την συγκεκριμένη ποικιλία σε ορισμένους ιδιωτικούς κήπους και έτσι βοήθησε στην εγκατάσταση σύγχρονων φυτειών.

Τι γεύση έχει αυτή η ποικιλία καφέ

Η σπάνια ποικιλία Bourbon Pointu, με τους περίπου 50 παραγωγούς στο Réunion, οι οποίοι καλύπτουν τις προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί, προσφέρει μια γευστική εμπειρία.

Πλέον καλλιεργούνται δυο ποικιλίες:

  • Bourbon Pointu: Ελαφριά, φρουτώδης γεύση με γλυκιά επίγευση, ιδανική για όσους προτιμούν πιο αέρινες γεύσεις.
  • Bourbon Rond (παραλλαγή): Πλούσια και «βαριά», θυμίζει σοκολάτα και μόκα, αφήνοντας μια έντονη και αρωματική αίσθηση.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η γεύση είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και δεν είναι όλα για όλους. Όμως, η ποικιλία αυτή, έχει λάβει πλήθος βραβείων από αγοραστές και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, εάν θέλετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις δύο ποικιλίες, θα πρέπει είτε να επισκεφθείτε το νησί Réunion, είτε να παραβρεθείτε σε εξειδικευμένες εκδηλώσεις για τον καφέ σε χώρες όπως η Ιαπωνία. Φυσικά, μπορείτε να τον παραγγείλετε μέσα από το διαδίκτυο και να τον δοκιμάσετε στο σπίτι, εάν θέλετε να πληρώσετε την εξαιρετικά υψηλή τιμή του.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 61χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Αεροδρόμιο Σητείας: «Έρχονται» επιπλέον πτήσεις και μεγαλύτερα αεροσκάφη για το Πάσχα

Φαράγγι της Σαμαριάς: Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς

ΠΑΓΝΗ: Πεντάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *