Ηράκλειο: 30oC

Κοτόπουλο στον φούρνο με συνταγή από σέφ

31.03.2024, 0:11

Πως το αναβαθμίζουν γευστικά 

Το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, μαμαδίστικα, κυριακάτικα φαγητά, που οι περισσότεροι αγαπάμε να τρώμε συνήθως στην κλασική του εκδοχή, ακριβώς γιατί το φαγητό είναι μνήμη και έτσι το έχουμε γνωρίσει. Ωστόσο, η παραδοσιακή αυτή συνταγή μπορεί με μερικές πινελιές στα υλικά και στην εκτέλεση να απογειωθεί και να γίνει ακόμα νοστιμότερη. Γι’ αυτό κι εμείς αναζητήσαμε τις συνταγές γνωστών σεφ, Ελλήνων και του εξωτερικού, για να πάρουμε ιδέες για τις δικές μας παραλλαγές. Και όπως πάντα, σας έχουμε και συνταγές για να δοκιμάσετε το κοτόπουλο στον φούρνο ελαφρώς η περισσότερο «πειραγμένο».

Η κλασική εκδοχή

Στην κλασική του εκδοχή, το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες θέλει απλά πράγματα: ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, ρίγανη ή δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Έτσι, το κάνανε οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας, έτσι το έχουμε μάθει κι εμείς.

Οι παραλλαγές

Υπάρχουν αναρίθμητες διαφορετικές εκδοχές του κοτόπουλου στον φούρνο με πατάτες, άλλες πιο κοντά στην κλασική εκδοχή και άλλες που ξεφεύγουν αρκετά. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να του δώσουν μια γλύκα, προσθέτοντας μέλι (όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος), ή χυμό πορτοκαλιού, άλλοι αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με βούτυρο, ενώ υπάρχουν και αρκετές εκδοχές με μουστάρδα, ακόμη και με γιαούρτι.

Η εκδοχή του Gordon Ramsay

Στο ταψί με το κοτόπουλο ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός σεφ βάζει ένα κεφάλι σκόρδου κομμένο στη μέση, κλωναράκια θυμαριού, ψιλοκομμένο πράσο, λευκό ξηρό κρασί, ζωμό κοτόπουλου, φύλλα baby σπανακιού και αντί για πατάτες χρησιμοποιεί έτοιμα βουτυράτα φασολάκια κονσέρβας.

Η συνταγή του Jamie Oliver

O επίσης δημοφιλής Βρετανός σεφ, βάζει στο κοτόπουλο φούρνου του εκτός από πατάτες γλυκοπατάτες, φρέσκο φασκόμηλο, σκόρδο, κρεμμύδι, αλλά και κρέμα γάλακτος, βιολογικό ζωμό κοτόπουλου και τριμμένη παρμεζάνα. Το διαφορετικό που κάνει, όμως, είναι ότι φτιάχνει από την προηγούμενη μέρα μια μαρινάδα με σκόρδο, φρέσκο φασκόμηλο, μέλι, μηλόξιδο και λεμόνι, βάζει μέσα το κοτόπουλο και το αφήνει στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη

Και ο δικός μας master chef φτιάχνει μια μαρινάδα για το λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες του, βάζοντας στο μούλτι σκόρδο, κύβο κότας, ρίγανη, ξύσμα και χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, νερό, θυμάρι, μέλι και μουστάρδα. Κάνει μασάζ στο κοτόπουλο με το μίγμα αυτό και το αφήνει για έως μιάμιση μέρα στο ψυγείο. Έπειτα, ψήνει το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και σερβίρει με στραγγιστό γιαούρτι.

πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορη συνταγή: Brownies με καραμέλα

Εύκολο ψωμί ντομάτας με μυρωδικά

Συνταγή για ζουμερό κέικ λεμόνι

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα