Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κυκλαδίτικη πίτα με κολοκυθάκια

14.06.2024, 12:54

Καλοκαιρινή συνταγή για μία πίτα από τις Κυκλάδες!

Η πιο ωραία πίτα με κολοκυθάκια και τυριά από τα νησιά μας. Αξιοποιήστε τα καλοκαιρινά λαχανικά και γευτείτε το πιο νόστιμο καλοκαίρι.

Υλικά

Για την κυκλαδίτικη πίτα με κολοκυθάκια

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 3 αυγά
  • 2 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 κολοκύθια
  • 2 καρότα
  • 1 ματσ. μικρά τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο
  • 1/2 ματσ. μάραθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 300 γρ. ξυνομυζήθρα Πάρου
  • 300 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου

Για τη γέμιση

  • Τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. και ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους.
  • Σοτάρουμε 2′ επιπλέον και προσθέτουμε τα βότανα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα.
  • Τρίβουμε το Σαν Μιχάλη ή το κόβουμε σε μικρά καρέ.
  • Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
  • Χτυπάμε με το σύρμα.

Για το στήσιμο

  • Λαδώνουμε ταψί 38-40 εκ.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτάμε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά.
  • Επαναλαμβάνουμε βουτηγμένο φύλλο, στρώνουμε και πασπαλίζουμε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνουμε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζουμε από 1 στεγνό φύλλο).
  • Κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάμε με μαχαίρι.
  • Περιχύνουμε με όσο υγρό περίσσεψε.

Για το ψήσιμο

  • Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα.
  • Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Μυστικά

  • Αυτή η πίτα σηκώνει και ψήσιμο σε αέρα και κάτω αντίσταση.
  • Τοποθετούμε το ταψί για το πρώτο μισάωρο στην κάτω σχάρα του φούρνου και μετά στη μεσαία να φουσκώσει σαν σουφλέ, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  • Προσοχή, εάν η γέμιση σας έχει κρατήσει υγρασία προσθέστε λίγο αλεύρι, τραχανά ή καλαμποκάλευρο την ώρα που πασπαλίζετε τις στρώσεις.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα