Καλοκαιρινή συνταγή για μία πίτα από τις Κυκλάδες!
Η πιο ωραία πίτα με κολοκυθάκια και τυριά από τα νησιά μας. Αξιοποιήστε τα καλοκαιρινά λαχανικά και γευτείτε το πιο νόστιμο καλοκαίρι.
Υλικά
Για την κυκλαδίτικη πίτα με κολοκυθάκια
- 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
- 3 αυγά
- 2 φλ. φρέσκο γάλα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κολοκύθια
- 2 καρότα
- 1 ματσ. μικρά τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια
- 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο
- 1/2 ματσ. μάραθο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 300 γρ. ξυνομυζήθρα Πάρου
- 300 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου
Για τη γέμιση
- Τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. και ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους.
- Σοτάρουμε 2′ επιπλέον και προσθέτουμε τα βότανα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα.
- Τρίβουμε το Σαν Μιχάλη ή το κόβουμε σε μικρά καρέ.
- Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε με το σύρμα.
Για το στήσιμο
- Λαδώνουμε ταψί 38-40 εκ.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο.
- Στρώνουμε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
- Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτάμε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά.
- Επαναλαμβάνουμε βουτηγμένο φύλλο, στρώνουμε και πασπαλίζουμε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνουμε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζουμε από 1 στεγνό φύλλο).
- Κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο.
- Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάμε με μαχαίρι.
- Περιχύνουμε με όσο υγρό περίσσεψε.
Για το ψήσιμο
- Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα.
- Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Μυστικά
- Αυτή η πίτα σηκώνει και ψήσιμο σε αέρα και κάτω αντίσταση.
- Τοποθετούμε το ταψί για το πρώτο μισάωρο στην κάτω σχάρα του φούρνου και μετά στη μεσαία να φουσκώσει σαν σουφλέ, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Προσοχή, εάν η γέμιση σας έχει κρατήσει υγρασία προσθέστε λίγο αλεύρι, τραχανά ή καλαμποκάλευρο την ώρα που πασπαλίζετε τις στρώσεις.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα