Ηράκλειο: 32oC

Λαχανόρυζο κοκκινιστό

01.06.2024, 1:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή για λαχανόρυζο κοκκινιστό, ιδανικό και για vegan διατροφή.

Υλικά

Για το κοκκινιστό λαχανόρυζο

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε καρέ)
  • 1 πράσο (κομμένο σε φέτες)
  • 2 καρότα (κομμένα σε φέτες)
  • 1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1-2 κλων. σέλερι (ή 1/2 ψιλοκομμένη σελινόριζα)
  • 1 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 2 φλ. ζεστό νερό
  • 1 λεμόνι χυμός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθος
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • (προαιρετικά) γιαούρτι ή φέτα τριμμένη

Για το λαχανόρυζο κοκκινιστό

  • Ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.
  • Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο.
  • Σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 1΄.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 φλ. ζεστό νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′.
  • Τότε, προσθέτουμε το ρύζι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να σκάσει το ρύζι για το λαχανόρυζο κοκκινιστό.
  • Όταν σβήσουμε το κοκκινιστό λαχανόρυζο, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
  • Για αυτό αν εξατμιστούν τα υγρά κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  • Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από 1 λεμόνι και ραντίζουμε το λαχανόρυζο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα για 10′ σκεπασμένο να τραβήξει τα υγρά του.
  • Για αυτό είναι απαραίτητο να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  • Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
  • Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγο γιαούρτι ή τρίμματα φέτας σαν ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: