Ηράκλειο: 31oC

Μουσακάς χωρίς κιμά – Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

06.06.2024, 18:11

Στρώσεις λαχανικών με αφράτη κρέμα μπεσαμέλ

Μουσακάς χωρίς κιμά, εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση! Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύει όλος ο κόσμος. Όλο το μυστικό στη γεύση, το κρύβουν τα μανιτάρια που απλά τον απογειώνουν.

Υλικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
  • 5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
  • 4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
  • 2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σκορδόλαδο
  • 4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
  • Λίγο λάδι για το ταψί

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλέυρι
  • 1 lt φρέσκο γάλα ζεστό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
  • 2 – 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ.
  • Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου.
  • Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220°C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.
  • Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιούν τα υγρά τους.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Για το στήσιμο

  • Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά.
  • Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί.
  • Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση.
  • Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: