Στρώσεις λαχανικών με αφράτη κρέμα μπεσαμέλ
Μουσακάς χωρίς κιμά, εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση! Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύει όλος ο κόσμος. Όλο το μυστικό στη γεύση, το κρύβουν τα μανιτάρια που απλά τον απογειώνουν.
Υλικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
- 5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
- 4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
- 2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
- 10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο σκορδόλαδο
- 4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
- Λίγο λάδι για το ταψί
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλέυρι
- 1 lt φρέσκο γάλα ζεστό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κρόκους αυγών
- 1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
- 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
- 2 – 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τα λαχανικά
- Κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ.
- Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου.
- Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220°C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
- Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.
Για το στήσιμο
- Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά.
- Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί.
- Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση.
- Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κρήτη: Κοπάδι αιγοπροβάτων «αφάνισε» αμπέλι (Φωτογραφίες)
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστή ηθοποιός
Θλίψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τον θάνατο της μητέρας της Μαρίας Κασωτάκη
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Θλίψη στα Χανιά για το θάνατο του γνωστού εικαστικού Ευτύχη Παλλήκαρη
Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά