Τι να προσέξετε το καλοκαίρι
Τα ψάρια και τα θαλασσινά, πέρα από τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και εγκεφαλοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολογίας (AHA), η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Τα κορυφαία ψάρια σε Ω3 είναι:
Σολομός
Σαρδέλα
Σκουμπρί
Ρέγγα
Αντσούγιες
Τα περισσότερα από αυτά είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, αλλά διατηρούν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας τα ιδανικά για όσους επιθυμούν μια ελαφριά και υγιεινή καλοκαιρινή διατροφή.
Τι να προσέξετε το καλοκαίρι
Η επιλογή ψαριών και θαλασσινών το καλοκαίρι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για διατροφική ποιότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης των προϊόντων, γι’ αυτό:
Προτιμήστε νωπά ή φρεσκοκατεψυγμένα προϊόντα από αξιόπιστες πηγές. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια όπως ξιφίας, τόνος, καρχαρίας, λόγω πιθανής υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Πώς να τα καταναλώσετε
Ο τρόπος παρασκευής είναι το «κλειδί». Αποφύγετε το τηγάνισμα που προσθέτει περιττά κορεσμένα λιπαρά.
Προτιμήστε:
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Ψήσιμο στον φούρνο με λαχανικά
Μαγείρεμα στον ατμό ή με λεμόνι και βότανα
Σαλάτες με καπνιστό σολομό ή σαρδέλες σε ελαιόλαδο
Η Frances Largeman-Roth, διαιτολόγος διατροφής (RDN) και συγγραφέας του βιβλίου Smoothies & Juices, επισημαίνει: «Οι καλύτερες επιλογές θαλασσινών για ωμέγα-3 λιπαρά είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι αντσούγιες. Είναι επίσης φιλικά στο πορτοφόλι, εύκολα στο μαγείρεμα και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη D και σελήνιο» . Το καλοκαίρι προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με ψάρια χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε Ω-3.
Επιλέγοντας σωστά τα είδη και τους τρόπους παρασκευής, μπορούμε να απολαύσουμε ένα γευστικό και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο. Οι μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη σαρδέλας ή πέστροφας στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην υγεία της καρδιάς και του οργανισμού γενικότερα, σημειώνει η Largeman-Roth.
Με πληροφορίες του healthstories.gr
Σύνοψη άρθρου
- Τα ψάρια είναι ιδανική επιλογή για χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και υψηλά Ω-3 λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
- Ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιολογίας συνιστά κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα για μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
- Το καλοκαίρι απαιτεί προσεκτική επιλογή φρέσκων ή φρεσκοκατεψυγμένων ψαριών από αξιόπιστες πηγές και αποφυγή μεγάλων ψαριών λόγω υδραργύρου.
- Προτιμήστε ψήσιμο και μαγείρεμα με υγιείς τρόπους όπως ψήσιμο στα κάρβουνα, στον φούρνο ή στον ατμό για υγιεινή κατανάλωση.
Δημοφιλή
Βαρύ πένθος για τη Νένα Χρονοπούλου
«Μαύρη Τρίτη» για την Κρήτη – Τρεις αιφνίδιοι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες
Τζόκερ: Κρητικός ξύπνησε 100.000 ευρώ πλουσιότερος!
Εφιάλτης για 35χρονη στη Ρόδο: Νεαρός άνδρας την άρπαξε από το κεφάλι και την βίασε σε τουαλέτα νυχτερινού κέντρου
Τροχαίο δυστύχημα στο Λουτράκι - Μία νεκρή και 2 σοβαρά τραυματίες (Βίντεο)
Άγριος καυγάς μεταξύ γυναικών σε παραλία – Μάλωσαν για το τραγούδι που έπαιζε στο beach bar
Αδιανόητη τραγωδία στις ΗΠΑ: Νεκρό κοριτσάκι 10 χρονών μετά από φρικτά βασανιστήρια των γονιών του - Ξεψύχησε μόνο του (φωτό)
Ανείπωτη τραγωδία στη Λευκάδα: Βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο
Άναψε «φωτιές» η Ιφιγένεια Τζόλα στις διακοπές της στην Ιταλία