Ηράκλειο: 29oC

Το τρόφιμο που θωρακίζει τον εγκέφαλο των παιδιών

09.11.2024, 14:54

Η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα αποδείχθηκε προστατευτική για το σύνολο των παιδιών

Εγγύηση για την υγιή νευροανάπτυξη του παιδιού αποτελεί η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms. Αρκεί μία φορά την εβδομάδα για την πρόληψη καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των κινητικών και διανοητικών δεξιοτήτων του παιδιού μέσω της διατροφική παρέμβασης.

«Παρότι κάποιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν γονιδιακό υπόστρωμα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες της υγείας μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη» ανέφερε η Terrah Keck-Kester, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Penn State, επισημαίνοντας ότι η διατροφή και δη η κατανάλωση ψαριών, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε την εξέταση παραγόντων καθοριστικών για την υγεία όπως το μητρικό άγχος, το οικογενειακό εισόδημα, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όσο και δημογραφικών μεταβλητών όπως η φυλή και η εθνικότητα, στοιχεία που υποδεικνύουν τη δυνατότητα συμπερίληψης των ψαριών στη διατροφή, εξήγησε η Keck-Kester.

Αν και επιβεβαιώθηκε η επίδραση ορισμένων μεταβλητών όπως η εθνικότητα, με ορισμένους πληθυσμούς πιο ευπαθείς στην καθυστερημένη ανάπτυξη, η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα αποδείχθηκε προστατευτική για το σύνολο των παιδιών, με τη  μικροβιακή ποικιλομορφία να ενισχύει τα οφέλη. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αξιοποίηση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών» δήλωσε ο Hicks.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα