Ηράκλειο: 28oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Τραγανή κιμαδόπιτα με πράσο

13.06.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με πράσο και ιδιαίτερο, τραγανό φύλλο, ζυμωμένο με κρασί.

Υλικά

Για το φύλλο κρασιού

  • 700 γρ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Όσο σηκώσει νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 5 πράσα
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 kg κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες (τριμμένες)
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 3 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λιγό ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Ζύμη

  • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε μπολ.
  • Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, ν’ αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγεται εύκολα.

Γέμιση

  • Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  • Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ίσα που να γυαλίσει για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τα καρότα και αλάτι πιπέρι.
  • Προσθέτουμε και τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τη γραβιέρα.
  • Αφού κρυώσει λίγο , προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.

Το φύλλο

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
  • Ανοίγουμε 4 λεπτά και μεγάλα φύλλα και τ’ αφήνουμε λίγο στον πάγκο να στεγνώσουν.
  • Λαδώνουμε ταψί ρηχό για πίτα 34 ή 36 εκ.
  • Στρώνουμε σουρωτό το πρώτο φύλλο.
  • Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Στρώνουμε και το δεύτερο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.
  • Αφήνουμε κενό, χωρίς γέμιση, 2 εκ. από το χείλος του ταψιού.
  • Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο, στρώνοντάς το σουρωτά.
  • Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Τέλος, καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα.
  • Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα