Τα υλικά και η εκτέλεση
Πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με πράσο και ιδιαίτερο, τραγανό φύλλο, ζυμωμένο με κρασί.
Υλικά
Για το φύλλο κρασιού
- 700 γρ. αλεύρι
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- Όσο σηκώσει νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 5 πράσα
- 2 αυγά
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 kg κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες (τριμμένες)
- 2 καρότα (τριμμένα)
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 3 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Λιγό ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Ζύμη
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε μπολ.
- Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, ν’ αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγεται εύκολα.
Γέμιση
- Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ίσα που να γυαλίσει για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τα καρότα και αλάτι πιπέρι.
- Προσθέτουμε και τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τη γραβιέρα.
- Αφού κρυώσει λίγο , προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Το φύλλο
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
- Ανοίγουμε 4 λεπτά και μεγάλα φύλλα και τ’ αφήνουμε λίγο στον πάγκο να στεγνώσουν.
- Λαδώνουμε ταψί ρηχό για πίτα 34 ή 36 εκ.
- Στρώνουμε σουρωτό το πρώτο φύλλο.
- Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε και το δεύτερο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.
- Αφήνουμε κενό, χωρίς γέμιση, 2 εκ. από το χείλος του ταψιού.
- Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο, στρώνοντάς το σουρωτά.
- Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Τέλος, καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο.
- Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα.
- Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι.
Ψήσιμο – Χρόνος
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα