Ηράκλειο: 25oC

Τούρτα Χανίων: η κρεατόπιτα της Κρήτης

12.05.2024, 18:54

Βήμα βήμα η συνταγή

Στην παραδοσιακή μορφή της κρεατόπιτας αυτής βάζουμε το αρνί ωμό και με τα κόκαλα, κι έπειτα ψήνουμε στον φούρνο.

Όμως κι έτσι γίνεται ωραία, και είναι μια λύση να αξιοποιήσουμε και έτοιμο κρέας βραστό που μπορεί να έχει περισσέψει.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

Για το φύλλο

  •  250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  250 γρ. βούτυρο
  •  2 φακελάκια μαγιά
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού
  •  αλάτι
  •  650 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό αρνάκι γάλακτος
  • 750 γρ. ξινομυζήθρα
  •  500 γρ. τυρομάλαμα (φρέσκο τυρί της Δυτικής Κρήτης από κατσικίσιο γάλα με πολλά λιπαρά, σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα)
  •  2 – 3 κουτ. σούπας στακοβούτυρο ή βούτυρο γάλακτος + για το βουτύρωμα της ζύμης
  • 4 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το άλειμμα

  •  1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο )
  •  3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την τούρτα Χανίων, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά το αρνί για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
  • Το ξεκοκαλίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Φύλλο

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε 2 μπάλες ζύμης.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε 1 φύλλο, διαμέτρου περίπου 34 εκ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  • Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  • Βουτυρώνουμε το φύλλο, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο τη γέμιση και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  • Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η πίτα και από κάτω.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό ψυγείου με φράουλες, κρέμα και σαβαγιάρ

Light πάβλοβα με γιαούρτι

Σοκολατένιο γλυκό σε ποτήρι – Χωρίς ζάχαρη

Μιλφέιγ με 3 μόνο υλικά

Σορμπέ φράουλα

Γιαουρτογλυκό με φράουλες του Άκη Πετρετζίκη

πριν από 8 λεπτά
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Βόλος: 61χρονος κατηγορούμενος αποκοιμήθηκε στο πάτωμα μετά την απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πάτρα: Ανήλικη κατέληξε στο νοσοκομείο «λιώμα» από το ποτό

Διαβάστε περισσότερα