Ηράκλειο: 25oC

Γιουβέτσι καλοκαιρινό

18.06.2024, 5:32

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή

Με ώριμες ντομάτες, βασιλικό και θυμάρι φτιάχνουμε το πιο νόστιμο γιουβέτσι του καλοκαιριού!

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το μοσχάρι

  • 1.000 γρ. μοσχαρίσια σπαλομίτα (πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της σπάλας), σε κομμάτια-μερίδες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 καρότα, σε κυβάκια των 2 εκ.
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη και καθαρισμένη
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400-450 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 4 κλωνάρια θυμάρι120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γιουβέτσι

  1. 15 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο, στο γυάλινο βάζο, αλλιώς αγελαδινό)
  2. 350 γρ. κριθαράκι χοντρό
  3. 500 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, καυτός
  4. 120 γρ. πρόβειο κεφαλοτύρι, σε κύβους
  5. φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο βασιλικό (25 γρ.), ψιλοκομμένα
  6. λίγο ελαιόλαδο και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γιουβέτσι πρώτα αλατίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το τζίντζερ και τη δάφνη για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  5. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύουμε μία φορά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε την ντομάτα και 400 ml από τον ζωμό.
  7. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  8. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό ίσα να ανακινείται, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, προσθέτουμε και το θυμάρι) ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με μια πυκνή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και μαζί προθερμαίνουμε ένα βαθύ ταψί.
  2. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει έντονα
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το κριθαράκι στο καυτό ταψί, προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του και περιχύνουμε με τον ζωμό.
  5. Σκορπίζουμε στο φαγητό το τυρί, τον βασιλικό και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
    Το κριθαράκι θα είναι σχετικά ζουμερό, αλλά στα λίγα λεπτά μέχρι να σερβίρουμε θα απορροφήσει κι άλλο ζουμί και θα μελώσει ωραία.
    Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Δήμος Χερσονήσου: Προτεραιότητα η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος στον λόφο Παπούρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό 54χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Στελεχώνονται με 89 μόνιμους εκπαιδευτικούς τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Αγνοείται 16χρονος – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Σχηματάρι: Φορτηγό συγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Δυστύχημα στην Καστοριά: Ζευγάρι οι δύο 16χρονοι που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Τροχαίο με μητέρα και το ανήλικο παιδί της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Καταδικάστηκε η 19χρονη που άφησε μόνο στο σπίτι τον 5χρονο αδελφό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Αθλητικά

Στην «Αγιά Σοφιά» για το ΑΕΚ-Άντερλεχτ ο Μιχάλης Μπούσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Δολοφονική» αναστροφή λεωφορείου στη Λεωφόρο Σενετάκη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα