Ηράκλειο: 20oC

Η «πίτα των φτωχών»: Το φαγητό που έτρωγε όλη η Ελλάδα και χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων

16.06.2024, 9:00

Συνέχισε να αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής για αρκετό διάστημα και μετά την κατοχή

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο φημισμένες κουζίνες παγκοσμίως. Όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι δεδομένο πως θα ζητήσουν να δοκιμάσουν είτε μουσακά, είτε σουβλάκι.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, που στο πέρασμα των χρόνων άρχισαν να μένουν εκτός από το καθημερινό μας τραπέζι. Αν ρωτήσεις για παράδειγμα σήμερα έναν πιτσιρικά τι είναι η μπομπότα το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει καν ακούσει αυτή τη λέξη.

Παρόλα αυτά, η μπομπότα ή αλλιώς η πίτα των φτωχών, όπως την αποκαλούσαν οι Έλληνες τα παλιότερα χρόνια, ήταν ουσιαστικά η βασική τροφή του ελληνικού πληθυσμού στα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

Ειδικά στην περιφέρεια, όλα τα φτωχικά σπίτια τρέφονταν με αυτήν και κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τις κακουχίες και τα πενιχρά οικονομικά μέσα που υπήρχαν τότε.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο πρωτοφανής πληθωρισμός και η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα αφενός το ξέσπασμα του λιμού, αφετέρου την άνθηση της μαύρης αγοράς.

Υπολογίζεται, πως σε αυτή την περίοδο πέθαναν από λιμό τουλάχιστον 100.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι (περίπου 64.000) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στις επαρχιακές πόλεις ωστόσο, τα θύματα ήταν σαφώς λιγότερα, λόγω της μπομπότας, η οποία είναι πρακτικά ένα είδος ψωμιού με βάση το καλαμποκάλευρο, καθώς τη δεκαετία του 40′ δεν γινόταν καν λόγος για σταρένιο αλεύρι.

Ο λαός τότε καλλιεργούσε κυρίως καλαμπόκι στην ελληνική γη. Η σπορά ξεκινούσε τον Απρίλιο και το θέρισμα γίνονταν τον Σεπτέμβριο. Οι άντρες πήγαιναν τη σοδειά στον μύλο και από εκεί έπαιρναν την μπομπότα σε σακιά και τη μετέφεραν με άλογα στο σπίτι.

Οι νοικοκυρές την περνούσαν από κόσκινο, πρόσθεταν ζεστό αλατισμένο νερό, ανακάτευαν, ζύμωναν την έβαζαν σε ταψιά και την έψηναν είτε σε φούρνο, είτε στο τζάκι, αφού πρώτα την είχαν τυλίξει με φύλλα κουτσουπιάς ή καρυδιάς, προκειμένου να τη σκεπάσουν με ζεστή στάχτη. Αν υπήρχε, πρόσθεταν επίσης λίγο λάδι ή ένα αυγό.

Η πίτα των φτωχών συνέχισε να αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής για αρκετό διάστημα και μετά την κατοχή.

Σταδιακά όμως άρχισε να χάνεται στη λήθη. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει με διάφορους νεωτερισμούς και παραλλαγές.

Πηγή: pronews.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Style

Ο πιο σέξι εγκληματίας στον κόσμο εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα – Πώς είναι σήμερα στα 41 του, ο πρώην κατάδικος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Πολιτική

Βέλη Λιάνας Κανέλλη σε Τσίπρα: «Στην ιδέα ότι θα πάθω σοκ εντιμότητας ανατριχιάζω πιο πολύ από το να μου την πέσει ο Νετανιάχου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Πολιτική

Νέα Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ – Κόμμα Τσίπρα και Σαμαρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Ο Γιώργος Σαμπάνης έγινε «ένα» με το κοινό στη συναυλία του στο Κατράκειο θέατρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Αδιανόητη φρίκη: 55χρονος πατέρας ασελγούσε στις κόρες και τις ανιψιές του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος τελείωσε – Η εκεχειρία θα διατηρηθεί»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ταξίδια

Σύρος: Στην κορυφή ιταλικής ιστοσελίδας για φθινοπωρινές διακοπές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Δάκρυα χαράς στο Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και οι 20 όμηροι της Χαμάς – Το απόγευμα η μεταφορά των σορών – Δείτε live εικόνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Ο τραγουδιστής των Lost Prophets «tweetάρει» από τη φυλακή: H τελευταία ανάρτηση του πριν συλληφθεί για παιδοφιλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Παρίστανε τον ντιλιβερά και άρπαζε τσάντες ανυποψίαστων γυναικών – Δείτε βίντεο από τη δράση του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →